Diumenge, 23 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els actes paral·lels de la diada de Sant Jordi ajuden al bon ambient de la diada

Castells, sardanes, actuacions musicals, presentacions de marxandatge de la Festa Major i el concurs de pintura ràpida del Casal ajuden a donar més ambient al centre de Vilafranca per Sant Jordi.

Com és habitual la primera de les activitats de la diada de Sant Jordi era l’acte institucionals que divendres al vespre es va fer al saló de plens de l’Ajuntament de Vilafranca, amb la conferència que va oferir l’escriptor i filòleg Ramon Marrugat. Era el tret de sortida a tot un seguit d’activitats que al llarg de diumenge van complementar les tradicionals parades de llibres i roses.

Un dels primers actes era la diada castellera de Sant Jordi que van organitzar els Xicots de Vilafranca, que estaven acompanyats del Castellers de Castelldefels i Castellers de Sant Feliu. Una diada que va servir per tal que els de Cal Noi Noi estrenessin el 4 de 7 amb agulla, i anessin rodant nous castellers de cara a una temporada que tot just acaba de començar. La seva cap de colla, Tamara González apuntava que estant treballant intensament als assaig i que volen anar amb calma a les actuacions.

Els Xicots van acompanyar aquest castell dels 3 i 4 de 7 que ja havien completat aquest any.

També van aprofitar aquest Sant Jordi els administradors de la Festa Major de Vilafranca, que com ja és habitual van presentar algun element del seu marxandatge. Oriol Bertran, un dels membres del quintet d’aquest any, explicava per que s’havien decidit per el ball de panderetes per ser la figuereta de plàstic d’aquest any.

De cara a les properes Fires de Maig està previst que presentin la resta de peces del marxandatge de la Més Típica.

Encara al matí, i a la plaça del Penedès, els més petits i les seves famílies van poder gaudir de la música i l’espectacle que portava el grup Ambauka, omplint d’ambient aquest espai a tocar de les dues rambles.

Les activitats van continuar a la tarda, i per exemple la parada amb autors locals que també signaven els seus llibres als lectors va tenir molta activitat. Una proposta que engresca i sorprèn sovint als escriptors i escriptores que hi participen. Margarida Santacana, per exemple, era el primer cop que hi participava, amb els dos llibres de literatura infantil que ha publicat.

Les activitats culturals són les grans protagonistes d’aquesta jornada, que van comptar amb una ballada de sardanes que a la plaça Penedès va oferir durant la tarda la cobla vilafranquina Catània. I durant tot el dia, en aquest cas organitzat des la Societat La Principal, diversos pintors van omplir també diferents espais del centre per tal de realitzar les obres amb que participaven en una nova edició del Concurs de Pintura Ràpida.

En aquesta edició el guanyador, que es va donar a conèixer en un acte al teatre de la societat al vespre, va ser el pintor igualadí Josep Millàs. Ell explicava que ja coneixia Vilafranca, i venia amb una idea bastant clara del que volia pintar. Ja ha participat altres anys en aquest concurs, però és el primer cop que s’endú el primer premi.

En definitiva van ser un seguit d’activitats que van esdevenir un molt bon complement per acompanyar les parades de llibres i roses i acabar d’omplir de gent un centre de Vilafranca que va estar molt ple de gent al llarg de tot el diumenge.

L’entrevista

L’escriptor, filòleg i membre de l’Institut d’Estudis Penedesencs, Ramon Marrugat i Cuyàs, va oferir fa uns dies la conferència institucional de Sant Jordi sota el títol “La festa de Sant Jordi vista per un vilafranquí de fora”. Des de fa temps que Marrugat es dedica a estudiar les particularitats de la parla del Penedès i amb ell hem parlat precisament sobre això.

Podeu consultar les entrevistes de L’informatiu al nostre Canal de YouTube.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: