Diumenge, 14 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El diagnòstic i la sensibilització, claus per millorar la vida de les persones amb autisme

Segons els experts, els trastorns de l’espectre autista es poden i s’haurien de diagnosticar abans dels 4 anys.

Aquest diumenge, dia 2 d’abril, ha tingut lloc el Dia Mundial de la Conscienciació sobre l’Autisme, un trastorn neurobiològic que té 1 de cada 80 catalans associat a dificultats de comunicació i interacció amb altres persones i conductes repetitives, entre altres qüestions.

A Vilafranca la jornada es va celebrar a la sala Zazie del Casal, amb representació de persones amb autisme, també famílies i experts, que van destacar com cal donar més visibilitat a aquesta condició. Tot i que queda molta feina per fer, creuen que es va per bon camí per fer un canvi de mirada.

Una de les recomanacions tant pel sistema sanitari com educatiu és la detecció precoç, que és essencial per millorar la qualitat de vida de les persones autistes i de les seves famílies, amb una intervenció continuada al llarg de la infància i també en les etapes de l’adolescència i la transició a la vida adulta.

Quan es parla de persona amb autisme tendim a pensar amb infants i joves i no amb persones adultes, però aquesta condició els acompanyarà al llarg de tota la vida. Alberto Martínez, juntament amb Elena López, van parlar durant la jornada del Casal de la vida en parella sent autista. Martínez creu que aquestes jornades serveixen perquè cada cop es normalitzi més tenir TEA.

En la jornada també va parlar Laura Jiménez, mare d’un nen amb autisme.

Jiménez apunta també com és d’important el diagnòstic per normalitzar el trastorn i la sensibilització per canviar la mirada.

En la jornada va ser-hi present la regidora d’educació, Xell Montserrat, que va explicar com des de l’Ajuntament de Vilafranca es demana a instàncies superiors que hi hagi més recursos per als diagnòstics

Finalment cal destacar com, segons els experts, els trastorns de l’espectre autista es poden i s’haurien de diagnosticar abans dels 4 anys.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: