Dijous, 25 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El treball transversal entre especialistes, clau per una millor atenció dels pacients

Un dels projectes destacats a la comarca és el d’atenció integral de gestants en risc social.

Uns 250 professionals de l’atenció primària a l’Alt Penedès, Garraf i Baix Llobregat Nord s’han reunit al teatre Cal Bolet de Vilafranca en una jornada on han destacat la importància del treball en xarxa entre professionals per atendre millor als pacients.

En la trobada s’han explicat projectes de tota mena que es consideren pioners i innovadors i dels quals poden prendre exemple altres territoris. Eva Casan és l’adjunta de direcció al servei d’atenció primària a l’Alt Penedès, Garraf i Baix Llobregat Nord.

Un dels projectes destacats a la comarca és el d’atenció integral de gestants en risc social. L’objectiu és poder detectar les dones gestants i les seves famílies que es troben en situació de risc social per afavorir la prevenció de possibles situacions de maltractament prenatal i treballar per a la continuïtat assistencial des de l’ASSIR a pediatria, amb un treball en xarxa i no de forma aïllada com abans. Mariona Jacob és treballadora social sanitària i treballa al servei de pediatria de l’Alt penedès.

Amb aquest projecte els professionals tenen més visibles les necessitats dels infants i els suports necessaris per a aquelles mares que per diferents motius (materials, d’ignorància, malalties o altres) “maltractaven” al nadó que encara no havia nascut. Les problemàtiques que detecten son diverses:

Un altre projecte que es va mostrar durant la jornada duta a terme a Cal Bolet va ser la intervenció multidisciplinar que es fa a Vilafranca per a dones amb menopausa, durant la qual s’ofereixen eines per la millora del benestar general de les dones per tal de poder abordar de manera preventiva els problemes de salut física i emocional vinculats a la menopausa. Anna Farrés és dietista i nutricionista

A més, també es vol proporcionar informació contrastada sobre aquesta etapa, desmuntar mites i crear un espai d’acompanyament i suport en una etapa que genera molts dubtes

Un tercer projecte que es du a terme a la comarca son els grups de fibromiàlgia amb un abordatge multidisciplinar també amb diferents especialistes com ara benestar emocional, fisioterapeutes o nutricionistes. Mònica Cervera és referent de benestar emocional

El grup es va posar en marxa perquè en els últims temps s’ha detectat un increment molt gran de casos de fibromiàlgia i dolor crònic i calia una assistència transversal d’una malaltia que es considera invisible.

Des de l’Ajuntament de Vilafranca, Anna Doblas explica com el consistori acompanya als professionals per ajudar a desenvolupar tots els projectes.

Durant la jornada també es va presentar el projecte Planifi.cat, una eina proactiva i integral de gestió, planificació i optimització del seguiment dels pacients crònics.

L’acte celebrat a Cal Bolet va ser una oportunitat ideal, doncs, perquè els professionals que estan a la primera línia a l’atenció primària poguessin treballar amb línies estratègies i projectes tot compartint experiències que poden ser enriquidores per a tots els territoris.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: