Divendres, 26 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El decret d’excepcionalitat per sequera afecta 11 municipis de l’Alt Penedès

Amb el decret d’excepcionalitat el consum per habitant i dia es redueix de 250 litres a 230.

Des d’avui ja s’aplica aquesta mesura que ha decretat el Govern de la Generalitat a causa de la situació en que es troben els embassaments catalans. L’entrada en l’escenari d’excepcionalitat suposa un pas més en la reducció d’aigua en alguns usos, com la reducció del 40% de l’aigua per a usos agrícoles, la reducció del 15% per a usos industrials, la reducció de l’aigua per a usos lúdics i la prohibició del reg de zones verdes, tant públiques com privades. Només es permetrà l’aigua per mantenir viu l’arbrat i fent-ho gota a gota o amb regadores. Així mateix, es prohibeix la neteja de carrers amb aigua potable.

També hi ha una reducció de la dotació d’aigua mitjana per habitant i dia. Si en l’escenari d’alerta en vigor fins ara era de 250 litres per habitant i dia, en excepcionalitat es redueix als 230 litres per habitant i dia.

A l’alt Penedès estan afectats directament per aquest decret d’excepcionalitat Avinyonet, Castellví, Gelida, La Granada, Olèrdola, Sant Llorenç d’Hortons, Sant Martí Sarroca, Santa Fe, Santa Margarida i els Monjos, Torrelles i Vilobí.

Com apunta el gerent de l’Empresa Municipal d’Aigua de Vilafranca, Xavier Mas, alguns d’aquests municipis es trobarien amb consum per sobre dels 230 litres estipulats, i per tant hauran de plantejar mesures addicionals per reduir-lo com ara baixar la pressió, fer talls puntuals o ampliar restriccions. En els cas de Vilafranca, com ja hem comentat en altres ocasions, el consum ja es troba per sota d’aquest llindar.

La reducció d’usos té afectacions com hem dit en l’agricultura i en la jardineria. En aquests cas, com explica Àngel Vendrell jardiner i viticultor de Santa Margarida i els Monjos, ja s’utilitza habitualment aigua que no és de consum, però cal extremar les accions per reduir-ne l’ús. Apunta que ningú pot dir que l’actual situació de sequera hagi estat una sorpresa, i lamenta que sovint s’actua quan comença a ser tard. Com exemple posa el fet que ja fa temps que en els camps del Penedès s’està perdent el saó, o capa d’humitat del terreny, i això perjudica la supervivència de les plantes.

D’altra banda, la pagesa Maria Rovira explica que en el cas de l’horta el reg és imprescindible per poder garantir la collita. Ella ja fa temps aplica mesures reductores en el consum d’aigua, i apunta que prendre’n consciencia i consumir productes de temporada i de proximitat és cada cop més important.

Cal tenir present però, a banda de reduir el consum d’aigua i fer-ne un ús responsable que és molt important, cal que plogui de manera sostinguda i adequada per poder poder recuperar els nivells d’aqüífers i embassaments.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: