Dissabte, 25 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’exhauriment del model capitalista centra les primeres jornades Junteu-vos de la Gueralda

Unes 200 persones han participat des de divendres i fins diumenge a la primera escola d’hivern de la Gueralda de Vilafranca.

El Casal Popular de Vilafranca la Gueralda ha organitzat aquest cap de setmana que acabem de deixar enrere unes jornades obertes a tothom per parlar del que consideren una crisi eco-social, que ha agrupat professionals de diferents sectors sota el títol ‘Junteu-vos’.

Unes 200 persones han participat des de divendres i fins diumenge a la primera escola d’hivern de la Gueralda de Vilafranca, on han intervingut ponents de renom com ara Antonio Turiel, Marta Tafalla o Queralt Castillo, entre d’altres, que han posat el focus en les possibles alternatives a la crisi eco-social, des del decreixentisme i l’anticapitalisme, sempre amb un punt de vista crític.

Les jornades van començar divendres amb una conferència inaugural del científic del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), Antonio Turiel. Segons Turiel l’exhauriment dels recursos és ja evident i el que cal és un canvi de mentalitat.

Les jornades van continuar dissabte al matí a la Gueralda amb una taula rodona amb les periodistes i comunicadores Queralt Castillo, Juan Bordera i Verónica Couto, que van debatre sobre els papers dels mitjans de comunicació davant la crisi ecosistèmica.

Segons Couto el que pot fer la societat per combatre la crisi escosocial és, entre d’altres, escollir els mitjans de comunicació que no depenen de grans corporacions. Verónica Couto és divulgadora científica.

Dissabte a la tarda a Vinseum, la taula rodona va anar a càrrec de la doctora en filosofia i professora a la UAB Marta Tafalla, el pastisser i economista marxista Josep Manel Busqueta, l’activista ecofeminista i militant d’Anticapitalistes Joana Bregolat i la professora d’antropologia del consum a la UB Pati Homs. Marta Tafalla apunta com és d’important l’ecofeminisme per tirar endavant la societat actual.

Pati Homs afirma que la situació del sector primari és molt preocupant i cal buscar alternatives agroecològiques i Joana Bregolat pensa que és important donar un missatge positiu.

L’economista Josep Manel Busqueta també destaca com d’important és que la societat s’impliqui per lluitar contra la crisi ecosocial.

Finalment diumenge els col.lectius SOS Penedès, Ecologistes en Acció, Xarxa per la Sobirania Energètica, Extinction Rebellion i Eixarcolant es van trobar de nou a la Gueralda per debatre sobre organització popular i també es va dur a terme un vermut i dinar popular.
Des de la Gueralda Arnau Cobo explica que estan molt satisfets amb el resultat de l’escola d’hivern, una idea que portaven treballant feia molt de temps.

Cobo ha apuntat finalment que per l’any vinent, a banda de a la Gueralda i a Vinseum, els agradaria poder celebrar xerrades a més espais.

Des de la Gueralda ja estan començant a pensar temes per dur a terme, de cara a l’any vinent, una segona escola d’hivern amb l’objectiu de convertir-se en un espai referent de formació i de pensament crític a Vilafranca i també a la resta del Penedès.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: