Dijous, 30 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La sequera comporta limitacions en l’ús en alguns municipis i es pot agreujar els propers dies

Ja des de finals de l’any passat s’aconsella racionalitzar el consum d’aigua, i municipis com Olèrdola han fet un ban amb restriccions per mirar de reduir el litres per habitant dia consumits

El nivell dels diferents embassament catalans és de mínims, i la previsió a curt i mitjà termini no apunta pluges que puguin revertir la situació. En aquests moments el pantà de Sau es troba al 19% de la seva capacitat, quan la mitjana dels darrers 10 anys en aquesta època de l’any era del 66%. No gaire millor és la situació en el de Susqueda, que ara està al 38% quan la mitjana era del 77%; el de La Baells en un 28% davant del 81% dels darrers anys; i finalment la Llosa del Cavall registra un 27%, força per sota de la mitjana de la darrera dècada que és del 60%.

Una situació que fa témer que en els propers dies es puguin començar a aplicar restriccions a la població si els nivell baixen per sota del 25%.

En aquest context, per exemple, a Olèrdola ja han fet públic un ban de l’Ajuntament aplicat limitacions en l’ús de l’aigua. Lucas Ramírez, alcalde d’Olèrdola apunta que el municipi es troba força per sobre del que seria el límit per habitant dia que marca l’Agència Catalana de l’Aigua.

Les mesures que s’apliquen són bastant bàsiques, i volen ser un toc d’atenció davant d’una situació que ja és preocupant per el baix volum de les reserves en els pantans.

Olèrdola disposa d’alguns pous propis, però de fet el 90 de l’aigua de consum prové de la xarxa Ter-llobregat.

A Vilafranca la gestió de l’aigua es fa des de l’Empresa Municipal d’Aigua, i el seu gerent Xavier Mas recorda que ja fa mesos que ens trobem en situació d’alerta, i que això implica un límit de consum màxim per habitant i dia de 250 litres d’aigua. A Vilafranca, en part gràcies a les accions de conscienciació i prevenció que ja es fan habitualment, s’està força per sota d’aquest llindar.

Mas explica que en els darrers mesos s’ha constatat que les reserves dels pantans han anat baixant un 4% aproximadament cada mes, i que això ens portarà cap a la situació d’excepcionalitat. Aquí el nivell màxim de consum per persona i dia se situaria en els 200 litres i s’haurien d’aplicar mesures de control més estrictes.

En el cas de Vilafranca, el fet de comptar amb pous que complementen el subministrament que arriba del Ter-Llobregat permet ser una mica més optimista. A dia d’avui tot i que el nivell dels aqüífers va baixant encara permet mantenir la qualitat de l’aigua. Tot i la situació d’alerta, els pous s’utilitzen per complementar en prop d’un 20% el consum de la Vila.

Al Penedès, ara per ara sembla que la situació no és preocupant pels cultius d’horta d’hivern, que van tirant endavant i es poden mantenir amb la humitat que hi ha els matins. Com explica la pagesa Maria Rovira, la preocupació és per els cultius que s’han de plantar en les properes setmanes.

Rovira insisteix que la preocupació principal en aquests moments és la manca de pluges que ja s’arrossega des del 2022. Tot i que des del sector ja es duen a terme accions, com ara les cobertes vegetals o el reg per goteig. Sobre tot cal que plogui.

Des de la pagesia també es contempla amb certa preocupació l’aplicació de mesures que restringeixen i posen més exigència en les petites i mitjanes explotacions locals que en alguns casos no poden suportar la pressió i han de tancar.

Segons dades recollides per l’Institut d’Estadística de Catalunya, i prenent com a exemple l’estació de La Granada, a la comarca de l’Alt Penedès les variacions en quan a quantitat recollides aquests darrers anys són importants. L’any 2015 per exemple es van recollir 295 litres per metre quadrat al llarg de l’any; però el 2018 la xifra va ser de 841 litres i el 2020 de 786 litres. Entre mig xifres més normals com les dels 2016-2017 que es van moure entre els 407 i 404 litres per metre quadrat. El 2021, que és el darrer en que l’IDESCAT te dades recollides, el global de l’any va ser 357 l/m2.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: