Divendres, 19 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Exposició excessiva a les pantalles i addicció als videojocs, un problema creixent

L’exposició excessiva a les pantalles pot provocar problemes en la salut i el benestar d’infants i adolescents.

Aquest mes de gener l’Hospital de Bellvitge feia públic que la seva Unitat de Joc Patològic i Addiccions Comportamentals havia rebut durant el 2022 quatre vegades més consultes per l’ús excessiu de videojocs que l’any anterior. Un augment que podria estar vinculat a les conseqüències del confinament en la salut mental. La tecnologia forma part de les nostres vides i, en molts casos, hi ha una exposició excessiva a les pantalles, inclosos els videojocs, que comença ja des de molt petits i que pot repercutir en la salut física i mental i el benestar emocional d’infants i adolescents.

La pediatra Alba Vergés forma part de l’equip d’atenció primària de l’Alt Penedès i explica que no hi ha pràcticament consultes específiques per trastorns derivats d’aquesta excessiva exposició; però sí es donen casos en què, estirant el fil, es descobreix que aquell infant o adolescent passa massa hores davant la pantalla.

El principal senyal que ha de fer sonar les alarmes és que la persona deixi de fer coses que abans feia per poder jugar més estona.

Els efectes de la sobreexposició a les pantalles i de l’addicció als videojocs en la salut i el benestar són múltiples. A més repercuteixen negativament en la part del cervell que ens ajuda a planificar i organitzar-nos.

Des del servei de pediatria de l’Alt Penedès recomanen que s’evitin les pantalles entre els 0 i el 3 anys perquè s’ha demostrat que afecten negativament el desenvolupament del llenguatge i les habilitats cognitives i socials. Més enllà del 3 anys, es tracta d’acompanyar els infants i adolescents en l’ús de la tecnologia establint límits i normes en les quals s’impliqui tota la família.

Pel que fa concretament a l’addicció als videojocs, la majoria dels estudis apunten que els videojocs de caràcter massiu, on-line, de rol i multijugador són els que més problemes d’ús excessiu generen. Els experts també posen el focus sobre les ‘loot boxes’ o caixes de botí, ítems virtuals que produeixen recompenses aleatòries quan són adquirides, ja sigui amb hores de joc o bé pagant un import real en diners. Alguns autors argumenten que les ‘loot boxes’ poden representar la transició d’un ús de videojocs saludable a un ús problemàtic, o fins i tot la transició als jocs d’atzar.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: