Dissabte, 20 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Vinseum afronta el 2023 com l’any decisiu per concloure la seva transformació

La inauguració definitiva no serà almenys fins al novembre del 2023 en estar encara pendents de la part audiovisual. Però la part museogràfica ha d’estar llesta al maig.

Tot i que la inauguració de l’equipament renovat estava prevista pel maig, la part audiovisual encara s’ha d’adjudicar, després que una UTE presentés un recurs al Tribunal de Contractes del Sector Públic contra la licitació del muntatge audiovisual per un defecte de forma. De manera que la inauguració definitiva no serà almenys fins al novembre del 2023. En qualsevol cas, la part de la museografia continua amb el calendari previst i, des de l’equip del Vinseum, esperen poder-la mostrar al maig.

Durant la roda de premsa de balanç del 2022 i previsions per l’any en curs del Vinseum, els responsables de l’equipament han explicat que el nou museu s’anirà obrint als visitants ja des del mes de febrer amb les anomenades ‘Visites d’obres’, que tindran lloc els dissabtes i diumenges.

Una data clau pot ser la setmana del 12 al 21 de maig, coincidint amb la celebració del Dia Internacional dels Museus, que es commemora el 18 de maig.

El pla d’acció cultural del Vinseum en aquest any decisiu comptarà amb les activitats habituals, com les visites, els tallers familiars, la Pantalla Vinseum, els #Llibresdevi o les tertúlies d’estiu als cellers. També amb els grans esdeveniments: com el VilaPensa, que tindrà lloc de l’11 al 16 d’abril amb el lema ‘La mort: llums i ombres’; el Dia Internacional dels Museus, del 12 al 21 de maig; i el Most Festival, del 2 al 12 de novembre al Penedès. En l’àmbit expositiu, al desembre es podrà visitar a la Capella la que serà la primera exposició de la nova etapa del museu. ‘116 vides. Testimonis de la vila medieval’ exposarà els resultats dels dos anys de treballs arqueològics al solar de Cal Pa i Figues.
Per altra banda, un dels reptes més grans del 2023 serà mantenir i potenciar els tastos amb l’objectiu que el Vinseum sigui un espai de tast continu.

Per tot plegat, el regidor de Cultura Ricard Rafecas considera que el volum de visitants serà molt superior.

De cara al futur, l’equip del Vinseum confia a consolidar-se com un atractiu important en el destí enoturístic que és el Penedès i assolir els 50.000 visitants anuals que col·locarien el Museu de les Cultures del Vi entre els 10 museus més visitats de Catalunya.

La roda de premsa ha servit per fer balanç del 2022, un any en què es recupera el pols després de la pandèmia i l’activitat del museu, inclosa la taverna i la Casa de la Festa Major, suma 53.380 usuaris. 32.704 persones han visitat el Vinseum durant l’any 2022 i l’activitat cultural del museu assoleix la xifra rècord de 19.769 usuaris. L’activitat educativa també ha crescut i 8.490 escolars han passat per l’equipament.

L’exposició i les activitats culturals pròpies i externes han sumat 33.057 usuaris, uns 10.000 més que al 2021. El gruix d’usuaris es concentra en el segon i el quart trimestre, quan tenen lloc els grans esdeveniments culturals anuals del museu: el VilaPensa, el Dia Internacional dels Museus i el Most Festival.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: