Dissabte, 25 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Vilafranca compta amb un centenar de pisos rehabilitats que es destinen a persones vulnerables

Gràcies a un conveni mitjançant el qual l’Ajuntament signa un contracte de rehabilitació i ús amb el propietari, que el cedeix durant els anys que es determini per a un lloguer social

L’Ajuntament de Vilafranca va posar en marxa l’any 1991 el Programa de Rehabilitació d’Habitatges amb finalitat social, que va néixer quan els serveis socials van veure que podien millorar les condicions dels habitatges per ajudar a persones amb recursos escassos.

Vilafranca té ara mateix un total d’un centenar de pisos cedits gràcies al Programa de Rehabilitació d’Habitatges amb finalitat social. Aquest és un projecte amb més de 30 anys d’experiència, pel qual l’Ajuntament signa un contracte de rehabilitació i ús amb el propietari, el consistori rehabilita l’habitatge de forma gratuïta i, a canvi, els propietaris cedeixen temporalment l’habitatge, que serà destinat al lloguer social. El temps de cessió ve determinat pel volum d’inversió que ha de fer l’Ajuntament en la rehabilitació. La regidora d’habitatge, Lourdes Sánchez, destaca que és un programa que treballa en xarxa per ajudar a qui més ho necessita i també evita el deteriorament del parc d’habitatges.

En un dels pisos que estan rehabilitant ara mateix, al carrer Verdaguer, que està en molt males condicions, l’Ajuntament invertirà 60.000 euros per fer-lo habitable i, a canvi, el propietari el cedirà durant 14 anys. Lourdes Sánchez

Des de l’Ajuntament es destaca que fins que Ajuntament no amortitza la inversió feta per les obres el propietari no comença a rebre el lloguer simbòlic. Les persones que hi entren a viure hi podran ser durant el temps estipulat per serveis socials, menys si són gent gran que el pis ja serà de per vida. Lourdes Sánchez reconeix que sempre hi ha llista d’espera per entrar a viure en aquests pisos socials i, per altra banda, comenta que moltes ciutats s’han inspirat en aquest programa. Lourdes Sánchez

Cal tenir en compte que les persones que rehabiliten els habitatges formen part d’un pla d’ocupació i, per tant, també se’ls ajuda donant-los feina durant un temps.
Un dels treballadors actuals del programa és Ferran Marcian, que fa 40 anys que es dedica al sector de la construcció i que ara fa ja set mesos que forma part del pla d’ocupació que el tindrà contractat durant un any rehabilitant pisos a Vilafranca, igual que altres companys seus de l’obra. Marcian agraeix que es donin oportunitats a gent que per la seva edat ja no tindria fàcil aconseguir feina.

Des de l’Ajuntament es fa una crida a tots aquells propietaris que tinguin pisos buits per tal que es posin en contacte amb l’Oficina d’Habitatge i puguin, així, donar-los una segona oportunitat.

En tots aquests anys han estat moltes les persones, i famílies senceres, que s’han beneficiat de Pla de Rehabilitació d’Habitatges amb finalitat social, ja sigui des de la vessant com a propietari o com a llogater.

Una de les persones que va entrar a formar part d’aquest programa és Andreu Escofet, que tenia un pis llogat però els anteriors llogaters li van destrossar. Es va posar en contacte amb l’Ajuntament i aquest li va fer pressupost de l’obra, que va ascendir a 42.000 euros, i li va arreglar amb un contracte de cessió de 12 anys a canvi de, durant un temps, obtenir un lloguer simbòlic.
Escofet creu que en aquest programa tothom hi guanya: tant el propietari, com els llogaters, com l’ajuntament, que obté la cessió d’ús de l’habitatge durant uns anys per destinar-lo a lloguers social i, per tant, fer front a les dificultats de lloguer accessible.

Una altra persona que s’ha beneficiat del programa és la Loli Mollano, que fa set anys que viu en un pis del centre i agraeix l’ajuda de l’Ajuntament.

La Loli assegura estar molt contenta amb l’habitatge, tot i que també reconeix que li costa dormir a les nits, sobretot a l’estiu, pel soroll que entra per les finestres, que són molt antigues.

Al març de l’any passat el ple va aprovar de forma definitiva el Pla Local d’Habitatge, que preveu un total de 43 accions encaminades a garantir 3 objectius: el dret a l’habitatge; millorar l’estat de conservació, accessibilitat i eficiència dels habitatges i dotar l’administració d’eines i recursos per a ser proactiva i eficient.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: