Dilluns, 20 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La mediació és una eina que creix a la comarca

El 21 de gener es commemora el Dia Europeu de la Mediació, un mètode de resolució de conflictes més ràpid i econòmic que la via judicial

Es tracta d’una eina de resolució de conflictes les dues parts en desacord, de manera voluntària i amb l’ajuda d’una persona mediadora imparcial, busquen una solució al problema i que evita arribar als tribunals.

L’Ajuntament de Vilafranca i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès disposen des de fa anys de serveis de mediació i a més, enguany han situat una carpa informativa conjunta a la rambla de Sant Francesc aquest dissabte. El regidor de Convivència i ciutadania de l’Ajuntament, Joan Manel Montfort, i la consellera comarcal de Convivència Ciutadana, Núria Arnau han visitat la carpa i el regidor Montfort ha destacat que la mediació és una eina important i quin tipus de problemàtiques es tracten des del servei.

Amb motiu del Dia Europeu de la Mediació, l’Oficina Comarcal de Consum de l’Alt Penedès ha presentat els resultats de les mediacions que ha gestionat durant l’any 2022. El 60% de les mediacions en consum ha finalitzat amb acord entre les parts, a efectes pràctics, de les 289 mediacions en consum gestionades, 173 han finalitzat amb acord entre les parts, és a dir, el 60%; el mateix percentatge que l’any anterior.

La consellera del Consell comarcal de l’àrea de benestar social i convivència ciutadana, Núria Arnau explica que hi ha hagut un molt bon retorn de la ciutadania en els últims anys i valora positivament l’expansió del servei.

I també en el marc del Dia Europeu de la Mediació, la tècnica de Mediació de l’Ajuntament de Sant Sadurní, ha estat guardonada als premis ADR Justícia 2021 i 2022, que distingeixen les millors recerques sobre mediació i sistemes de resolució alternativa de conflictes, i les millors publicacions i accions de comunicació d’aquesta matèria. Enguany s’han lliurat els premis de les dues edicions com a conseqüència de l’anul·lació de l’acte l’any passat pel coronavirus.

Ester Martí Cabestany, ha estat guardonada en la categoria A, com a Premi al millor treball de recerca 2021, i explica que durant les sessions de mediació, no hi ha, ni es busquen, persones vencedores ni perdedores, sinó persones que s’esforcen per trobar les millors solucions compartides que puguin ser vàlides i acceptables per les parts implicades.

Ester Martí també destaca quins són els principis de la mediació sense els quals aquesta no es podria dur a terme.

I encara en el marc dels premis ADR, la moderadora vilafranquina Anna Vall va guanyar el premi com a millor tesi doctoral inèdita 2021, i exposa quines són les diferències i els avantatges entre la via judicial i la mediació.

Amb tot, la mediació és un mètode de resolució de conflictes més ràpid i econòmic que la via judicial. Es pot recórrer a aquest servei sempre que no s’hagi iniciat un procés judicial i això no invalida el dret a acudir a la via judicial posteriorment en cas que no hi hagi acord.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: