Diumenge, 16 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Un mes de conflicte no ha servit per acostar posicions entre treballadors i Prezero

El passat 8 d’octubre els treballadors del servei porta a porta que presta Prezero en cinc municipis de l’Alt Penedès van anar a la vaga, i un mes després encara no hi ha solució al conflicte

El passat 8 d’octubre els treballadors del servei de recollida de brossa porta a porta que l’empresa Prezero presta a l’Alt Penedès, per concessió de la Mancomunitat Penedès-Garraf, van decidir anar a la vaga per protestar davant de les seves condicions laborals. Un conflicte que ningú s’esperava que durés tant de temps, i que ha generat tensions entre els treballadors i les administracions que reben el servei, atès que estem parlant d’un servei bàsic com és el de la recollida de residus.

Recordem que a primers d’aquest any la Mancomunitat Penedès Garraf va adjudicar aquest sistema de recollida porta, en el que participen els municipis de Sant Sadurní, Olèrdola, Sant Quintí de Mediona, Sant Pere de Riudebitlles i Torrelavit, i que es va anar implementant en els mesos següents. Un servei que comportava la subrogació d’alguns treballadors que ja prestaven aquest servei, i és en aquest punt on sorgeix l’inici del conflicte, ja que es donen situacions salaris diferents dins de la mateixa empresa per treballadors que estan fent la mateixa feina.

Davant la negativa de l’empresa a negociar una solució els treballadors van decidir anar a la vaga. El 5 d’octubre ho explicava d’aquesta manera en els nostres informatius Ruben Calderon

Pocs dies després de l’inici d’aquesta vaga, i davant el fet que no s’estaven complint els serveis mínims i començava a haver-hi acumulació de brossa en els carrers dels municipis afectats es van generar les primeres tensions, ja que per exemple a Sant Sadurní l’Ajuntament va decidir actuar per retirar la brossa dels punts més delicats per motius de salut pública.

Per l’alcalde de la capital del Cava, Ton Amat, era primordial poder actuar després de tants dies de brossa acumulada als carrers per garantir la salubritat. Van voler-ho fer, en tot moment, també preservant el dret a vaga dels treballadors.

De fet la darrera setmana d’octubre es va fer una primera reunió, amb la mediació del Departament de Treball de la Generalitat, que no va aportar cap mena de solució o apropament de posicions entre empresa i treballadors.

La mostra és que el darrer dia d’octubre, el dilluns 31, els treballadors van portar la seva protesta fins a les portes de la planta de mancomunitat, impedint que els camions poguessin abocar-hi la brossa.

La darrera acció en tot aquest conflicte es donava uns dies després, quan des de la Mancomunitat s’anunciava que s’imposaria una multa de 400.000€ a Prezero per la manca de compliment en els serveis mínims- Ho avançava el passat 2 de novembre el vicepresident de l’Àrea de Residus de la Mancomunitat, Jordi Bosch.

De moment a primers d’aquesta setmana, en que ja s’ha arribat a un mes de vaga, la situació no sembla que hagi avançat gaire cap a una solució, i ara per ara els ajuntaments i els veïns dels municipis afectats van superant la situació tant bé com poden.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: