Diumenge, 29 de Gener de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

12 anys de la proclamació dels Castells com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat

Aquest dimecres es va celebrar a l’auditori de Vinseum un acte per commemorar que el 16 de novembre de 2010 es va aprovar a Nairobi, a Kènya, la declaració.

Es va proclamar la declaració dels Castells com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Un fet històric pel món casteller que, com explica l’alcalde de Vilafranca, ha donat gran rellevància a aquest element de la cultura popular i tradicional catalana, que en zones no castelleres del país a vegades no es té massa en compte.
L’acte el presentava el regidor de Cultura, Ricard Rafecas, i a més de les paraules de l’alcalde, Pere Regull, va comptar també amb la intervenció de la directora general de Cultura Popular de la Generalitat, Adelaida Moya, que va explicar les complexes argumentacions jurídiques que van permetre assolir el reconeixement per part de la UNESCO.
En el mateix acte el codirector de l’Enciclopèdia Castellera, Xavier Brotons i un dels seus autors, Eloi Miralles, presentaven el volum 7 de l’Enciclopèdia Castellera: Diccionari biogràfic. Dels inicis al l’any 2000, editat per Cossetània edicions. Com van explicar el volum recull unes 400 entrades i uns 1000 noms propis de persones que d’una manera o altra han estat destacades en el món casteller des dels seus origens i fins l’any 2000.
El cronista Eloi Miralles s’ha encarregat d’una quarentena de biografies de castellers vilafranquins.
En el transcurs de l’acte al Vinseum es va fer lliurament d’un exemplar de l’enciclopèdia als presidents de les tres colles locals.
A continuació es va anar en cercavila fins a la plaça de la Vila on es va fer el descobriment de les plaques en honor a les colles castelleres locals i l’enlairament de pilars per part de les colles.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: