Dijous, 25 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’Hospital reconeix tenir una llista d’espera “disparada” i espera recuperar la normalitat

Les operacions que acumulen més llistes d’espera són les de cataractes, també les de traumatologia menor, les pròtesis de maluc i genoll i urologia.

Els centres sanitaris han dedicat els seus esforços durant molts mesos a atendre pràcticament només els pacients més greus de la Covid-19, cosa que ha afectat sense cap dubte al sistema sanitari, sobretot pel que fa al creixement de les llistes d’espera de les patologies i intervencions que durant la pandèmia no s’han considerat greus.

Després de dos anys de pandèmia el Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i Garraf té ara com a principal objectiu recuperar la màxima activitat sanitària possible per disminuir una llista d’espera que, confessen, està “disparada” per diversos motius.

A l’Hospital de Vilafranca porten ara un mes de màxima activitats i creuen que cap a finals d’any podran baixar en un 50% la llista d’espera de les operacions fora de garantia. Des del centre sanitari es vol destacar que l’activitat oncològica no s’ha aturat en cap moment de la pandèmia però que han hagut de prioritzar a qui destinaven els recursos en plena emergència sanitària. Olga Farré és la directora d’operacions assistencials del Consorci Sanitari.

Les operacions que acumulen més llistes d’espera són les de cataractes – que també és la intervenció més habitual-, també les de traumatologia menor, les pròtesis de maluc i genoll i urologia. Ara mateix per una operació de cataractes hauria d’haver-hi un màxim de sis mesos d’espera i n’hi ha, de mitjana, uns vuit.

Des del Consorci asseguren que ara estan fent més activitat assistencial que abans de la pandèmia però que la demanda és tan gran que encara no poden recuperar les llistes. La idea del Consorci és que a finals d’any o principi de l’any vinent no hi hagi cap operació en garantia que necessiti més de sis mesos d’espera, però també alerten que cada cop hi ha més demanda de visites als especialistes perquè, tot i l’aturada per Covid, les malalties no s’han aturat i també des de l’hospital cada cop es donen més serveis.

També hi ha molta més demanda al servei d’urgències. L’any passat, per exemple, hi van passar pràcticament 64.000 persones, deu mil més que l’any 2020. Les xifres per enguany també seran molt altes i , a més, el perfil de les persones d’urgències ja no és el d’una persona gran descompensada sinó més jove que necessita ingrés durant més temps.

A banda del repte de baixar les llistes d’espera, des de l’hospital també tenen com a objectiu mantenir o incrementar el número de professionals sanitaris i tirar endavant unes inversions que milloraran el centre.

La falta de professionals sanitaris és un problema arreu, no només a l’hospital de Vilafranca, i tot i que es considera que ara mateix tenen el número de professionals adequat, excepte d’infermeres, que en falten, pateixen per un futur, amb les jubilacions que hi haurà sobretot en determinades especialitats. Olga Ferré i Josep Lluís Ibáñez

Des del Consorci afronten també uns mesos amb futures obres que creuen que animen als professionals a continuar en el projecte ja que fa preveure una cartera més gran de serveis i de més qualitat. Expliquen que CatSalut s’ha compromès a invertir 42 milions d’euros amb millores que es faran cada any.

Des de l’hospital destaquen algunes reformes que s’han fet durant el 2021 com ara la incorporació d’una sala i un equip de radiologia digital a l’Hospital de Vilafranca i la incorporació de sales blanques al servei de farmàcia.

Pel que fa a les demandes que fa el Consorci cap a al Generalitat és que els recursos que s’han donat durant la pandèmia de la Covid-19 no marxin a altres sectors i que els deixin un temps de marge per recuperar la normalitat i créixer.
Preguntats per si la societat ha canviat la percepció que té de la salut amb la Covid19, expliquen que sí que s’ha vist modificada i que també ha canviat la manera de treballar que tenen ells amb els pacients.

Finalment des de l’hospital destaquen la feina que fan amb atenció primària per millorar la seva coordinació i que els pacients que van derivats a un especialista hi vagin cada cop amb més proves prèvies per tal que la visita sigui més profitosa. Tot amb l’objectiu final de millorar la qualitat de l’atenció.

Des de l’hospital de Vilafranca destaquen també la feina que s’està fent en matèria docent ja que han aconseguit la condició d’Institució Sanitària associada a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona i a més també posen en valor la seu de la facultat d’infermeria a Vilafranca, que els permetrà tenir, en una mitjana de quatre anys, més professionals d’aquest sector.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: