Dijous, 30 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els Castellers de Vilafranca triomfen al Concurs de Castells

Els Castellers de Vilafranca van guanyar el Concurs, la Joves de Valls va quedar en segona posició i, en tercer lloc, la Colla Vella.

Ahir diumenge es va celebrar la 28ena edició del Concurs de Castells de Tarragona, un certamen que no se celebrava des del 2018 per culpa de l’aturada per la pandèmia de la Covid-19. Els Castellers de Vilafranca en van ser els guanyadors, seguits per la Colla Joves Xiquets de Valls i la Colla Vella dels Xiquets de Valls.

La 28a edició del Concurs de Castells de Tarragona es va celebrar ahir diumenge en una Tarraco Arena Plaça plena a vessar i on les 12 colles que hi van participar volien superar-se, cadascuna dins les seves possibilitats i estratègies. Cal destacar que la majoria de castells que es portaven a plaça per part de les colles grans no els havien fet encara a plaça i, per tant, ja era previsible veure un Concurs amb forces caigudes.

El castell de sortida era important i els tocava als Castellers de Vilafranca obrir la ronda de les colles grans. La incògnita es va mantenir gairebé fins a última hora però finalment els verds van obrir plaça amb el tres de deu amb folre i manilles, que havien deixat en carregat per Sant Fèlix. El castell va pujar a la primera, amb determinació, ja que sabien que si el completaven es posaven gairebé mig concurs a la butxaca. I així va ser. Després de descarregar-lo, eufòria vilafranquina a la Tarraco Arena.

Després dels Castellers de Vilafranca venia el torn de la Joves de Valls, que va desmuntar el quatre de nou sense folre i, després la Colla Vella, que va portar el dos de vuit sense folre que havien descarregat feia pocs dies per Santa Tecla. La construcció va pujar força ferma, però just després de la carregada es va començar a complicar de valent i, finalment, quan sortien dosos es va trencar.
En el seu torn, la Joves de Valls va pujar, ara si, un bon quatre de nou sense folre, descarregant-lo i convertint-lo en el primer vist des de la represa i també el primer completat per la Joves a Concurs. Eufòria vermella, també, doncs, a la Tarraco Arena Plaça.
La segona ronda va començar amb el peu desmuntat del quatre de deu amb folre i manilles dels Castellers de Vilafranca. Després va ser el torn de la Joves de Valls, que, tenia clar que en segona ronda havien d’atacar el dos de vuit sense folre. El castell, però, es va trencar del pis de terços abans de la carregada.

Després va tornar a ser el torn de nou dels Castellers de Vilafranca que va tornar a muntar el quatre de deu amb folre i manilles. El castell es va començar a treballar des de bon principi, amb un folre i manilles molt nerviosos, i va cedir a l’entrada de dosos, deixant-lo també en intent.
Tot seguit la Colla Vella va voler donar un cop d’autoritat completant el quatre de nou sense folre, però els plans se li van capgirar i el castell – que ja va pujar amb males mides- va trencar-se també abans de carregar-se.
Segona ronda, doncs, amb moltes caigudes i on ni Castellers de Vilafranca, ni Colla Vella ni Colla Joves va puntuar perquè no van carregar cap dels seus objectius. El que calia en tercera ronda era buscar puntuar.

I així va començar la tercera ronda els Castellers de Vilafranca ja que van anar a completar el cinc de nou amb folre. El castell va complicar-se una mica, segurament pels nervis, i van haver-lo de treballar sobretot a la part alta, però el van descarregar aconseguint uns punts imprescindibles i posant calma, tal com explicava el seu cap de colla, Sisco Benet.

Seguidament la Colla Joves va provar de nou el dos de vuit sense folre que, en aquesta ocasió, va pujar molt més tranquil que l’anterior, tot i que es va trencar després de la carregada. Tot i així, eufòria dels de la camisa vermella ja que es posaven en primera posició.
Després va ser el torn de la Colla Vella, que – després de la caiguda del quatre sense folre- va posar calma descarregant el tres de nou amb folre i abandonant, així, les seves opcions de quedar en primera posició.

En la quarta ronda el duel va ser, doncs, entre Castellers de Vilafranca i Colla Joves Xiquets de Valls. Els Verds havien de mostrar un castell sense folre i ho van intentar amb el quatre de nou sense folre, que només van poder carregar però que els va servir per tornar a capgirar el resultat i recuperar el primer lloc de nou.
Per la seva banda, la Colla Joves va replicar amb el cinc de nou amb folre, però que també va quedar en carregat.

La Colla Vella va tancar el seu concurs amb el quatre de nou amb folre, que ja va determinar el seu tercer lloc. Quan faltaven pocs minuts per les tres del migdia la Joves va fer oficial que renunciaven a la cinquena ronda – el cansament i les caigudes passaven factura a tothom- i, per tant, ja era oficial: el primer premi del Concurs de Castells tornava a Vilafranca.
Sico Benet es mostrava satisfet per tornar a ser els guanyadors del certamen, però considerava que no s’ha vist tota la feina que han fet a l’assaig

Finalment el cap de colla també va tenir unes paraules d’agraïment per a tota l’afició i família

Els Castellers tenen ara una setmana de descans i tornaran a plaça el dia 15 d’octubre a Igualada, l’endemà actuaran a Montserrat, el 23 d’octubre a Sant Cugat del Vallès i després ja l’1 de novembre per Tots Sants.

Després de la victòria del Concurs, els Castellers de Vilafranca van dirigir-se a Cal Figarot a celebrar el triomf. Prop de 500 persones es van aplegar al local social dels Castellers de Vilafranca, Cal Figarot, després del Concurs de Castells per dinar i poder celebrar el triomf de la colla al certamen. Els Verds havien mobilitzat més de mil persones per anar al concurs. Ens ho explica el seu cap de colla, Sisco Benet.

Després del dinar la gent es va poder fer fotos amb el trofeu i també hi va haver ball de gralles. Per la seva banda, Benet ja comença a pensar en els castells que vol portar a plaça per Tot Sants

Per altra banda els Xicots de Vilafranca van participar en la jornada de dissabte del Concurs de Castells. Els de la camisa vermella no van poder assolir el seu objectiu, que era descarregar el quatre de vuit, un castells del qual van fer dos intents desmuntats. Els vilafranquins van completar durant el certamen el set de set, el cinc de set i el quatre de set amb l’agulla. El seu cap de colla, Gerard Ametllé, reconeixia que no estaven satisfets amb els resultats

La jornada de dissabte la van guanyar els Castellers de la Vila de Gràcia amb el tres i quatre de vuit i la torre de vuit amb folre.

Els Castellers de Vilafranca i els Xicots, doncs, es començaran a preparar ja d’aquí pocs dies per les seves dues grans diades finals de temporada. En el cas dels verds, l’1 de novembre per Tot Sants i els Xicots el 22 d’octubre pel Roser.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: