Dijous, 25 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les excavacions a la muralla d’Olèrdola posen al descobert una torre nova

Avui acaben les excavacions arqueològiques en el tram final de la muralla del conjunt monumental d’Olèrdola.

Els treballs donen continuïtat a la recuperació del tram de muralla i del relleu natural exterior efectuats l’any passat i han permès posar al descobert una nova torre, situada en el punt més alt de la fortificació.

La responsable de la seu d’Olèrdola del Museu d’Arqueologia de Catalunya Núria Molist explica que la intervenció forma part d’un projecte de quatre anys impulsat pel Servei d’Arqueologia de la Generalitat. Amb el títol ‘La fortificació romana d’Olèrdola’, l’objectiu és recuperar la totalitat de la muralla.

La muralla romana d’Olèrdola, aixecada al segle I abans de Crist, és una de les més ben conservades i espectaculars de les construïdes en època tardorepublicana de Catalunya i de la península Ibèrica. La muralla mesura, de la cinglera est a l’oest, 148 metres i fins ara estava conformada per quatre torres. Però la cinquena torre que s’ha estat excavant aquests dies és diferent a les altres.

Des de la situació de la torre, es podia controlar tota la depressió litoral i la plana del Penedès, així que es tractava d’un punt estratègic en l’època de la seva construcció.

Els treballs continuaran ara amb la consolidació de les restes trobades per evitar que es degradin. Però a la seu d’Olèrdola hi ha altres projectes en marxa. Un dels més immediats, de cara a l’any vinent, és la naturalització de l’espai de l’aparcament.

La majoria de places d’aparcament es mantindran però s’eliminarà la rotonda i l’asfalt per aconseguir un espai més natural i acorde amb l’entorn.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: