Dijous, 22 de febrer de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Jornada sobre descarbonització per frenar el canvi climàtic i reduir la despesa energètica

Des del Clúster de Bioenergia s’està detectant un canvi de tendència i una creixent demanda dels ajuntaments, que s’interessen en la biomassa com a forma d’escalfar equipaments

El Centre Àgora de Vilafranca ha acollit una jornada sobre actuacions de descarbonització municipals a partir de la bioenergia i ha presentat diverses iniciatives i projectes de xarxes de calor de municipis de la Vegueria. Els incendis d’aquest estiu han tornat a evidenciar que cal gestionar el bosc per reduir la càrrega de combustible disponible i per adaptar-los al canvi climàtic. Així mateix, l’ús de la biomassa permet reduir les nostre emissions descarbonitzant l’energia i contribuir a frenar l’escalfament global.

Des de l’Ajuntament de Vilafranca, el regidor d’economia Joan Manel Montfort explica que l’administració és la primera que ha de tenir com a prioritat la transició energètica i com el consistori forma part del programa Penedès Circular, que convida a tothom a iniciar un procés de transformació cap a l’economia circular i la simbiosi industrial com a estratègia per a la competitivitat i la reactivació econòmica.

El districte de calor funciona des del 2015 a la Girada, on hi ha instal·lada una caldera de biomassa que funciona 100% amb poda de vinya del territori penedesenc i, segons el consistori, ha estat posada com a exemple de bones pràctiques en diferents ocasions.

En la jornada sobre descarbonització hi havia present també Marc Cortina, gerent del Clúster de Bioenergia de Catalunya, que promou l’ús sostenible de bioenergia com a principal font d’energia a Catalunya. Cortina explica la importància que té la descarbonització com a forma d’estalviar també en la despesa energètica.

Des del Clúster de Bioenergia s’està detectant un canvi de tendència, doncs, i una creixent demanda dels ajuntaments, que s’interessen en la biomassa com a forma d’escalfar equipaments, sobretot les piscines municipals. La Mancomunitat impulsarà dimecres una nova jornada a Olivella sobre bioeconomia del bosc.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: