Dijous, 13 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els mercats vilafranquins noten una moderació en el consum, a causa dels preus dels aliments

L’IPC del mes d’agost s’ha situat per sobre del 10%, i un dels motius és la pujada continuada des de fa mesos també del preu dels aliments. En el darrer any han pujat més d’un 13%.

Les explicacions per aquestes pujades de preus sostingudes tots aquests mesos són molt diverses. D’una banda, els dos anys de pandèmia que van paralitzar l’economia mundial i van reduir el consum, això va comportar d’alguna manera un augment de l’estalvi en les famílies. D’altra banda, això va comportar a partir de finals de 2021 un augment en el consum que de retruc provocava una pujada en els preus per la pressió de la demanda. Emili Ferrer, del col·lectiu Economistes Davant la Crisi, apunta que era un fet previsible.

En el cas concret dels productes alimentaris, la sequera que s’ha deixat notat aquest estiu té en part el seu origen en el buidatge dels pantans per generar electricitat. I la sequera que ha comportat manca de producte és un dels fets que provocat que hi hagi un encariment de preus. Els increments però, apunta Ferrer, s’han centrat molt en la distribució, que és qui també de retruc ha acabat quedant-se els beneficis que no han arribat als productors.

Maria Rovira pagesa productora de fruita i verdura, coincideix en que tots els costos de producció han pujat molt, però és una qüestió que ells no poden acabar repercutint en els seus preus de venda.

Els paradistes del mercat de la verdura, tot i no haver volgut parlar davant de càmera, reconeixien que en els darrers mesos els preus dels seus productes han augmentat en bona part a causa de les altes temperatures d’aquests darrers mesos, que han cremat verdures i hortalisses.

Els clients al mercat diari de la verdura, tot i reconèixer que els preus han pujat, valoren uns productes de qualitat i proximitat. La Núria Alsina apunta per exemple que tot i que ha notat aquesta pujada de preus, de moment no ha variat els seus hàbits de compra.

Una situació similar explica el Víctor Mata, que també està jubilat i viu només amb la seva parella. Apunta que ha notat que la mateixa compra que feia fa uns mesos, ara li costa més diners. I té constància que hi ha qui ha hagut de variar els seus hàbits de compra i consum, per mirar d’ajustar les despeses i arribar millor a final de mes.

En el cas de les carnisseries, la situació a l’alça dels preus també es deixa notar des de fa mesos. La causa és el cost cada cop més elevat del pinso per alimentar els animals, sumat als energètics, que ha portar a que el preu final de la carn de boví o porc no hagi parat de pujar. Salvador Queraltó, és el propietari d’una de les dues parades que hi ha al mercat de la carn de Vilafranca.

Maria Rovira apunta que caldria que s’apostés més per la compra de proximitat, un fet que permet comprar producte de més qualitat i evitar els intermediaris.

Qui busca un preu més assequible, consideren tant els paradistes del mercat de la verdura com els del mercat de la carn, es dirigeixen ja directament a les grans superfícies que poden competir en preu. Als mercats l’aposta és per el producte de qualitat i proximitat com a valor afegit.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: