Dilluns, 26 de febrer de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Vilafranca en estat de prealerta per sequera, però no es preveuen restriccions a curt termini

Des del mes de març que es va entrar en aquesta situació, amb una previsió màxim d’onze mesos. Per ara amb l’aigua que arriba de l’ATLL i els pous propis no es preveuen restriccions per a ús domèstic.

Les altes temperatures d’aquestes darreres setmanes i la manca de pluja podem comportar problemes de subministrament d’aigua, tot i que ara per ara a Vilafranca no es preveu aquesta situació.

El gerent de l’empresa ‘Aigües de Vilafranca’ Xavier Mas, comenta que al març es va entrar en aquesta situació de prealerta amb una previsió màxima d’11 mesos. En previsió, la desena de pous propis estan activitats i preparats per si cal augmentar-ne el consum.

En situacions normals, Vilafranca s’abasteix en un 85% de l’aigua d’ATLL, i un 15% dels pous propis. Tot i que podria semblar que després d’aquests mesos de forta calor el consum d’aigua hauria augmentat, Mas apunta que no ha estat així. I remarca que el consum mitjà se situa en 117 litres per habitant i dia a Vilafranca, per sota de la mitjana catalana.

A curt termini no es preveuen restriccions per a l’ús domèstic, tot i que caldrà estar pendents de les pluges que puguin arribar en els propers mesos.

El camp penedesenc, també nota aquesta falta d’aigua. La vinya i els presseguers són cultius de secà, però aquest any estant notant un estrès hídric més fort ja que arrosseguem molts dies de temperatures extremes sense que hagin tingut oportunitat de fer reserva d’aigua. Salvador Pérez és comercial d’Agroalsina, i explica que la situació d’aquest estiu està sent complicada.

Apunta que reben força consultes de pagesos i agricultors sobre com poder protegir millor les plantes, però que ara per ara hi ha poques opcions comercialitzades.

Recordem que s’estan fent investigacions per mirar de trobar varietats més resistents tant a la sequera com a les altes temperatures; però de moment encara en fase experimental.

També els jardins i les plantes que es tenen a casa pateixen aquest estiu més de l’habitual. Lluís Soler comenta que ells a la botiga disposen d’un sistema de taules de cultiu que els permeten un ús més racional de l’aigua per mantenir vives les flors i plantes.

Les altes temperatures sostingudes molts dies tenen un efecte negatiu en les plantes, i per això en el cas dels jardins és important que s’hagi fet la plantació a la primavera per donar temps a que s’hagin consolidat.

Cada cop més es recomana apostar per plantes autòctones, que estan més adaptades i normalment necessiten menys aigua. Com apunta Soler, també hi ha avui dia més oferta.

Regar és imprescindible per mantenir viva la planta, en el cas dels jardins recomanen regar a primera hora o ja de cara al vespre, quan fa menys calor. I en el cas de les plantes d’interior, tenir present que per exemple també noten els efectes dels aires condicionats, que ressequen l’ambient.

Efemèrides

26 de febrer
No hi ha efemèrides

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: