Dijous, 30 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’Hospital espera que la facultat d’infermeria de Vilafranca cobreixi la falta d’infermeres

Des del Consorci Sanitari de l’Alt Penedès obriran una nova convocatòria per intentar cobrir una cinquantena de places

Hospitals, tants públics com privats, i centres d’atenció primària busquen urgentment infermeres, però les places no es cobreixen. El dèficit estructural d’infermeres i de metges s’arrossega des de fa molts anys, però l’escenari actual és més preocupant que mai. Aquesta crisi de personal no sorprèn el sector, que apunta que un dels motius és que les infermeres cada cop estan més formades i poden especialitzar-se en diferents àmbits. Ens ho explica Marga Chárlez, directora transversal del Consorci

Des del Consorci Sanitari de l’Alt Penedès tenen unes 400 places d’infermeria, de les quals unes 135 a l’Hospital de Vilafranca. Ara s’obrirà una nova convocatòria per intentar cobrir una cinquantena de places, que són les més urgents, tot i que reconeixen que si en poguessin cobrir una vintena més, tampoc sobrarien.

El 2021 es van col·legiar prop de 5.000 infermeres a Catalunya, una xifra insuficient per cobrir les necessitats del sistema i assegurar el relleu generacional ja que, a més, segons el Govern, en els pròxims cinc anys s’estima que es jubilaran entre 6.000 i 8.000 infermeres, una xifra que no es podrà cobrir si la situació segueix com l’actual.
Des del Consorci s’assegura que el que estan fent ara és respectar les vacances de tothom però sense deixar de banda l’atenció al pacient i que això, amb el personal actual, només s’aconsegueix demanant que el personal faci hores extres.

Des del Consorci es reconeix que la pandèmia de la Covid-19 ha posat sobre la taula la feina que fan les infermeres i la necessitat d’assegurar bones condicions de feina, tot i que volen deixar clar que els salaris no els poden marcar des del consorci sino que és el Govern qui ho ha de fer via partida pressupostària. Des de l’hospital es reconeix que les infermeres ara mateix tenen un volum de feina molt elevat. Ens ho explica la supervisora d’infermeria de l’Hospital de l’Alt Penedès, Patricia Millas.

Un altre problema en el sector és la falta de places a la universitat i per això a partir del curs que ve hi haurà, a tota Catalunya, fins a 2.745 places, prop de 600 més que el curs passat. El 80% d’aquestes places seran a preu públic. En aquest sentit, Vilafranca tindrà a partir del setembre una facultat d’infermeria, amb 40 places, que penjarà de la Universitat Rovira i Virgili. Des del Consorci veuen en aquesta facultat una esperança per incrementar el nombre de professionals que vulguin treballar al Penedès i també per la possibilitat de tenir estudiants en pràctiques.

Per la seva banda, des del comitè d’empresa de l’Hospital de l’Alt Penedès apunten que el de l’infermeria és un sector que, de forma general, acumula contractes mensuals, sense estabilitat, i que aquest problema al final repercuteix en el pacient perquè si hi ha poques infermeres vol dir que poden dedicar menys temps a cada persona malalta.
Des del comitè expliquen que durant la crisi del 2008 El Govern va retallar de forma exagerada en personal sanitari que ara costa recuperar perquè és un sector que s’ha sentit poc valorat. Ens ho explica Remei Caral, infermera del servei d’urgències de l’Hospital de Vilafranca i membre del comitè d’empresa

Des del Comitè apunten que tot plegat fa que la feina d’infermeria no sigui un sector atractiu per les noves generacions o que la gent formada se’n vagi o bé a l’estranger o a centres privats amb condicions més favorables. El que demanen des del comitè d’empresa, i que els consta que ja s’està intentant, és que es pugui garantir que totes les infermeres puguin tenir un contracte indefinit a jornada completa per poder garantir, com a mínim, l’estabilitat laboral.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: