Dilluns, 24 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Vilafranca posa en marxa una Aula de Salut per a persones cuidadores de gent dependent

Del que es tracta és de facilitar eines, orientació i assessorament per millorar la qualitat de vida de la persona que cuida.

Des del Departament de Salut s’ha impulsat a Vilafranca una aula de salut per a persones cuidadores que fa un temps que s’estava duent a terme a Sant Sadurní i que ara ha arribat a la capital de l’Alt Penedès. Del que es tracta és de facilitar eines, orientació i assessorament per millorar la qualitat de vida de la persona que cuida.

Cuidar-se és necessari per cuidar els altres. La salut física i emocional condiciona la qualitat i l’efectivitat de l’atenció que ofereixen les persones cuidadores i, per tant, l’autocura hauria d’esdevenir una prioritat. Deixar enrere la culpabilitat, aprendre a gestionar les emocions i adaptar-se als canvis són alguns dels consells que donen des de l’Aula de Salut, que el que vol és posar la persona cuidadora al centre.

La responsabilitat de tenir cura d´una persona dependent pot ocasionar esgotament i desgast físic o emocional més o menys continuat. Per aquesta raó es fa molt necessari que aquesta persona cuidadora no professional mantingui el seu equilibri personal i rebi suport tècnic per desenvolupar la seva tasca en les millors condicions possibles.

Per això mitjançant l’Aula de Salut, els professionals intervenen de forma conjunta i coordinada en la cura de les persones dependents i els seus cuidadors, uneixen esforços, recursos, formals i informals per treballar de manera interdisciplinar i coordinada.

Des de la unitat territorial d’atenció a la cronicitat i complexitat volen fer prevenció i promoció de la salut a nivell comunitari i per això és des de l’atenció primària que es detecten les persones cuidadores a qui s’hauria d’oferir un suport, tot i que el servei està obert a tothom qui cregui que el necessita. La psicòloga Mònica Cervera ens detalla quin és el perfil majoritari de les persones cuidadores.

A banda d’aquesta Aula de Salut que s’ha posat en marxa ara a Vilafranca, des de l’atenció primària també s’ofereixen altres recursos com ara la teleassistència o el programa Respir, que ofereix un temps de descans a la persona cuidadora. Ens ho explica la treballadora social del CAP Vilafranca Nord, Silvia Sanjuan

La Yolanda Raventós Roca cuida des de ja fa un temps a la seva mare, Carme Roca, de 76 anys, que fa quatre anys va tenir complicacions en una pneumonia que li va derivar també problemes de cor i que provoca que no pugui viure sola. Tenint en compte que vivien en una casa amb escales, el que van haver de fer és habilitar el parquing i fer-ne un apartament on ara viuen elles dues soles. La Yolanda treballa a temps parcial des de casa i la resta del dia el que fa és cuidar de la seva mare.

La Yolanda agraeix el suport que se li ofereix des del programa de cronicitat de Salut, amb diverses xerrades que donen consells pel dia a dia dels cuidadors on la premissa bàsica és que puguin trobar temps per elles mateixes.

Totes aquelles persones que vulguin accedir als recursos que s’ofereixen per a persones cuidadores, han de contactar amb el seu metge de capçalera o la seva infermera per tal que els puguin orientar.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: