Divendres, 23 de febrer de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
Les reurbanitzacions del PIICC aniran finalitzant de forma gradual a partir de setembre

Les reurbanitzacions del PIICC aniran finalitzant de forma gradual a partir de setembre

Continuen en marxa els projectes inclosos en el Pla d’Intervenció d’Integral al Centre i el C/ Comerç-PIICC, com el del carrer de Sant Julià.

En una roda de premsa, el regidor d’Urbanisme Francisco Romero, ha explicat aquest dimarts al migdia les previsions d’inici de nous projectes i de finalització dels que estan en marxa.

El regidor ha recordat que el PIICC, amb tots els seus vessants, suposa un inversió a Vilafranca de gairebé 9 milions d’euros, dels quals aproximadament 7 són per a obres de reurbanització de carrers i d’edificació i 1,8 per renovar xarxes de clavegueram i d’abastament d’aigua. Romero ha fet èmfasi en la importància de les substitucions del clavegueram per assegurar que no hi hagi pèrdues cap al subsol i posar una instal·lació més eficient en les zones més antigues. En total es renova un quilòmetre i mig de xarxa d’aigües.

En aquesta primera fase del PIICC, que ha de finalitzar la primavera de 2023, es reurbanitzaran un total de 10 carrers, que abastaran una superfície total de gairebé 24.500 m2 i on es plantaran uns 200 arbres, la meitat els quals són de nova plantació.

Entre els carrers que finalitzaran més aviat les obres d’urbanització hi ha el carrer Carme, on els treballs van a bon ritme per tal que estiguin el màxim d’enllestits a l’inici del curs escolar.

També es preveu la finalització al mes de setembre del projecte del carrer Banys, on les obres també estan avançades.

El projecte més important del PIICC, el carrer Comerç, amb una inversió de 2,4 milions d’euros, també està avançant segons les previsions i està previst que completi les obres de reurbanització a final d’any.

També per final de desembre està planificat que acabin els treballs d’un altre projecte iniciat més recentment com és el carrer Sant Julià i la vorera dels números parells del carrer General Prim. De moment s’hi han iniciat els treballs de substitució del clavegueram i la xarxa a càrrec d’Aigües de Vilafranca.

Pel que fa al projecte Lluna-Pl. Puigmoltó-Sant Jocund, que també iniciava obres fa unes setmanes amb els treballs de substitució del clavegueram i la xarxa, la previsió és que arribi al seu final al gener de 2023.

Projectes al Poble Nou i La Girada

El regidor ha aprofitat la compareixença per anunciar també l’inici imminent de dos projectes amb important impacte als barris del Poble Nou i a la Girada. El primer i que s’iniciarà la setmana vinent és el carrer Tossa de Mar, que es reurbanitzarà en la seva totalitat, des del l’avinguda de Tarragona fins al passeig Rafael Soler. S’executarà en 3 trams diferenciats. El primer abastarà del passeig Rafael Soler al carrer Ramon Freixas, el segon del carrer Ramon Freixas al carrer Amàlia Soler, i el tercer del carrer Amàlia Soler a l’avinguda de Tarragona. Es preveu dur a terme en cada tram la renovació de la xarxa d’aigua i clavegueram. A continuació es duran a terme els treballs pròpiament dits d’urbanització de tot el carrer.

Aquest projecte suposarà una inversió de gairebé 1.850.000 euros per tal que esdevingui un nou espai públic més sostenible, eficient energèticament, adaptat i inclusiu, al servei de les activitats del carrer i la ciutadania. Es preveu ampliar l’espai públic destinat a vianants, amb amplades mínimes d’1,80 metres, amb pacificació del trànsit rodat i racionalització de l’aparcament, es renovarà l’arbrat viari, s’incorporarà nou enjardinament i nou enllumenat amb tecnologia LED, es millorarà el mobiliari urbà i les parades de bus.

Durant les obres de substitució de la xarxa de clavegueram i d’aigües, que s’iniciaran a partir de dilluns 25 de juliol i s’allargaran previsiblement fins a principis de novembre, en el primer tram, entre el carrer Ramon Freixas i el passeig Rafael Soler el veïnat no podrà accedir als seus pàrquings, i per aquest motiu se’ls habilitarà el solar de l’aparcament del Parquet d’ús exclusiu per a l’estacionament de vehicles.

La previsió és que la totalitat del carrer Tossa de Mar estigui urbanitzada l’abril de 2023.
Un altre projecte del PIICC que és imminent és la nova urbanització del tram inicial de la rambla de la Girada que començarà obres la primera quinzena d’agost amb una durada prevista d’uns 6 mesos (febrer 2023).

Aquí és preveu urbanització un total de 4.348,2 m2 corresponents al primer tram de la rambla de la Girada, entre els carrers de Josep Irla i de Josep Tarradellas; i d’una part de la plaça dels Països Catalans per fomentar la connexió i continuïtat amb el cobriment de l’eix de la via.

En aquest tram es preveu l’ampliació i enjardinament de l’espai públic destinat a vianants i bicicletes amb pacificació del trànsit rodat, amb una intervenció sostenible prioritzant la mobilitat lenta, l’accessibilitat universal i la inclusió. S’amplia notablement la superfície enjardinada i l’ús de paviments drenats per afavorir la biodiversitat i la mitigació de l’illa de calor, creant un espai urbà més saludable capaç d’esdevenir un refugi climàtic. Es renovarà també, l’enllumenat públic i el mobiliari urbà. Tot plegat amb una inversió prevista de 942.000 euros.

Un darrer projecte en l’àmbit de l’edificació és la reforma de l’antic edifici d’urgències de l’antic hospital, al carrer Vidal, per acollir 12 allotjaments temporals. En aquest cas les obres començaran al mes de setembre i tenen una durada prevista d’un any i mig aproximadament.

Renovació de la ciutat

El regidor d’Urbanisme ha posat en relleu la voluntat del govern municipal de seguir impulsant la renovació de la ciutat mitjançant una reforma urbana, econòmica i social i fer-la arribar a altres barris de la vila. En aquest sentit ja s’està treballant en un nou paquet de projectes de renovació que hauran de ser incorporats al pressupost municipal de 2023 i següents i que podria incloure el carrer Sant Pere (fins al pg. Albert Moliner) (Centre), l’avinguda de Catalunya (Sant Julià), el tram final del carrer Sant Pau (Les Clotes), el parc del Poble Nou (Poble Nou), els c/ Bisbe Estalella-Melió (Molí d’en Rovira), el carrer Espirall entre c/ La Granada i Sant Sadurní (Espirall), i l’avinguda Lluís Companys (La Girada). “Ja portem temps treballant-hi i recollint els suggeriments veïnals, i en alguns casos ja s’està treballant a nivell de projectes. Hem d’aprofitar que hi ha recursos i convocatòries obertes perquè aquesta inversió arribi a Vilafranca”, ha conclòs Francisco Romero.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: