Diumenge, 14 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’Ajuntament de Vilafranca activa el protocol d’onada de calor

El protocol d’onada de calor consisteix a activar campanyes informatives, contactar amb col·lectius vulnerables i establir “refugis climàtics”.

En previsió d’un molt probable manteniment sostingut de les temperatures molt altes a partir sobretot de dimecres i dijous i durant força dies, l’Ajuntament de Vilafranca ha activat el protocol davant les onades de calor sobretot per protegir els col·lectius més vulnerables, un dels quals és la gent gran. El protocol de l’Ajuntament davant d’episodis d’onada de calor s’aplica quan, segons el Procicat, s’ha d’arribar a temperatures de més de 35º durant almenys tres dies seguits. En aquest sentit, l’Ajuntament fa sobretot una crida a l’autoprotecció.

El protocol d’onada de calor consisteix a activar campanyes informatives, contactar amb col·lectius vulnerables i establir “refugis climàtics” amb una temperatura confortable i amb punts d’hidratació. Aquests refugis són els dos Casals Municipals de Gent Gran, el del Tívoli i el de l’Espirall, l’Escorxador i la Biblioteca Torras i Bages. La biblioteca i l’Escorxador estan disponibles durant l’horari d’obertura habitual, mentre que els Casals de Gent Gran, a banda de l’horari normal d’obertura de dilluns a divendres, estaran oberts durant el cap de setmana.

Diversos espais a l’aire lliure poden actuar també com a refugis climàtics naturals. És el cas dels parcs Tívoli, Sant Julià, la Pelegrina, de la Pau o la rambla de Nostra Senyora.
Per altra banda, una mesura més del protocol és l’atenció a les persones de més de 80 anys que viuen soles. En aquest sentit, ja s’ha activat el voluntariat del programa ‘Obrint camins’ per tal que contacti per telèfon amb aquestes persones.

15 persones voluntàries ja han contactat amb 351 persones grans majors de 80 anys que viuen soles. L’Amàlia és una de les voluntàries que fan les trucades.

En aquest context d’onada de calor cal tenir molt present consells bàsics com els que explica sobre hidratació la dietista nutricionista d’Atenció Primària Anna Trillas en les seves xerrades dirigides a la gent gran. Són consells que també es poden estendre a tota la població en general.

Abaixar les persianes quan toca el sol i apujar-les quan marxa i mantenir la ventilació també són mesures importants per aguantar la calor a casa.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: