Dilluns, 26 de febrer de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Penedès resisteix el context d’incertesa segons l’índex FEGP de competitivitat

La 18a edició de l’Índex FEGP de Competitivitat i Sostenibilitat Comarcal ha estat presentat aquest dimecres al centre Àgora de Vilafranca.

La recuperació després de la pandèmia, l’esclat de la guerra a Ucraïna i la inflació marquen un context de gran incertesa però el Penedès aconsegueix mantenir la creació d’ocupació.

A tot l’àmbit de Catalunya, els plans de recuperació i instruments com els fons Next Generation reforcen el canvi de model productiu perseguit, que tendeix a la transició ecològica i la trasformació digital. Tot i que aquest canvi es produeix a diferents velocitats i això fa augmentar el desequilibri entre l’àmbit rural i l’urbà.

En el cas de l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf, les situacions econòmiques i de competitivitat són diferents però hi ha reptes comuns. Adequar l’oferta formativa a la demanda de les empreses és un dels aspectes clau per millorar la competitivitat del territori.

David Moreno, de la consultoria Actíva Prospect, és l’autor de l’informe encarregat per la Federació Empresarial del Gran Penedès.

En aquest sentit, els perfils especialitzats en la indústria o dedicats al màrqueting, la digitalització, la consultoria estratègica o els serveis financers són necessaris a les tres comarques.

En els punts forts destaca la posició geoestratègica del Penedès i la disponibilitat de sòl industrial a l’Alt i el Baix Penedès. Però per aprofitar aquesta fortalesa cal millorar la mobilitat interna.

Pel que fa concretament a l’Alt Penedès, la presidenta de la FEGP Neus Lloveras destaca la resiliència de la comarca, que aguanta millor que altres territoris els contextos de crisi i que compta amb un sector industrial molt consolidat i superior a la mitjana catalana.

Segons l’Índex FEGP de Competitivitat i Sostenibilitat comarcal el Garraf se situa en la setena posició del rànquing, mentre que l’Alt Penedès està en la catorzena i el Baix Penedès en la vint-i-unena.
La presentació de l’Índex ha comptat amb les intervencions del regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Vilafranca Joan Manel Montfort, qui ha destacat precisament la incertesa del moment però s’ha mostrat optimista de cara al futur. També hi ha intervingut Robert J. Ramos, en nom de CaixaBank, entitat que ha apostat des dels inicis per l’elaboració de l’Índex FEGP.

L’Índex FEGP es pot consultar aquí.

Efemèrides

26 de febrer
No hi ha efemèrides

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: