El Jaciment dels Casots de Subirats descobreix uns 300 fòssils cada quinzena
L’equip de treball del jaciment treballa durant dues setmanes a l’estiu i està format per estudiants nacionals i internacionals pel seu renom a nivell Europeu
Situat a tocar del Castell de Subirats i la masia de Cal Sutxet, enmig de la Serra d’Ordal, el jaciment dels Casots data de fa uns 16 milions d’anys i és el jaciment paleontològic de vertebrats més important de Catalunya i un referent a tota Europa.
Va començar a excavar-se a principis dels 90 i des d’un inici es van trobar milers de fòssils, que pertanyen a més de 35 esècies diferents de peixos, amfibis, rèptils, ocells i, sobre tot, mamífers. Ara, un equip de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont ha reprès la recerca al jaciment en el marc d’un projecte de recerca. Les noves intervencions no només pretenen excavar el jaciment sinó també donar-lo a conèixer al públic per mitjà de panells explicatius i altres elements instal·lats allà mateix.
Arreu de Catalunya s’hi troben jaciments arqueològics, de fet a la conca del Vallès Penedès hi ha més de 200 jaciments. Però el que diferencia el jaciment dels Casots és la diversitat de fauna, i la bona conservació de les peces que s’hi han trobat. Isaac Casanovas és paleontòleg i codirector de l’excavació.
Casanovas posa en valor el cúmul de casualitats que han fet que el jaciment avui en dia permeti imaginar-nos com era la zona del Penedès fa 16 milions d’anys. En aquella època el clima a Catalunya era tropical i a la zona dels Casots hi havia un o varis petits llacs infestats de cocodrils. A la riba del llac hi vivia una diversa fauna de mamífers, però amb l’escalfament global, van acabar morint. Avui però, s’estan podent descobrir les seves restes.
L’espai ofereix la possibilitat de tenir un punt més d’observació del paisatge, ja no només directament el que veiem, de vinya i presseguers, sinó també que permet imaginar-nos com era aquest llac prehistòric, a Subirats, de quines espècies l’habitaven. I és a la vegada un patrimoni important que es conserva al municipi.
Per part de l’Ajuntament de Subirats, recolzen plenament el projecte. Segons el regidor de cultura, Francesc Perea, el jaciment ajuda a promocionar el municipi, és un atractiu turístic que posa en el mapa el territori, més enllà del paisatge.
A més de ser un atractiu turístic que posa sobre el mapa a Subirats, és un atractiu per als estudiants del sector nacionals i internacionals. La qualitat del jaciment fa que futurs professionals vulguin venir a fer estades de setmanes per a treballar al jaciment. És el cas de la Rachel Pacheco, recent graduada en biologia a la Universitat Autònoma de Madrid.
Des de l’excavació expliquen que treballen per quinzenes a l’estiu, per campanyes, ja que els recursos econòmics i logístics no permeten poder invertir-hi més esforços. Les troballes porten molta feina al darrera.
Per tots aquests factors, el jaciment dels Casots és declarat Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.