Dissabte, 27 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Creix la tensió a la Girada pel soroll i molèstia d’un nou bar, que ho nega tot

Apareixen a la part alta de la rambla de la Girada pancartes als balcons en les quals es pot llegir ‘Prou sorolls’ i ‘Volem dormir’, en resposta a l’obertura d’un nou bar, amb qui també hem parlat

Aquests dies han aparegut a la part alta de la rambla de la Girada de Vilafranca una dotzena de pancartes als balcons en les quals es pot llegir ‘Prou sorolls’ i ‘Volem dormir’. El problema dels sorolls en aquesta zona hi és fa temps i és habitual que el veïnat lamenti que no pot dormir i que l’incivisme creix a la rambla, on hi ha 21 establiments entre restaurants, cafeteries i bars.
Però sembla que l’obertura d’un nou bar al capdamunt de la rambla ha agreujat la situació. El bar va obrir compte d’Instagram anunciant-se com a discoteca, però des del govern de Vilafranca asseguren que té llicència de bar/restaurant.

Segons el consistori, el veïnat de la rambla de la Girada pateix diferents tipus de molèsties: els sorolls, l’horari de tancament dels establiments i també destaquen que hi ha un conflicte entre privats per les terrasses que hi ha sota els porxos, que li consta que està en mans d’advocats. El problema és que el local està en els baixos d’una comunitat de veïns que no permet la instal.lació ni de taules ni de cadires, però els bars ho fan igualment. A més, ara fa un any que l’Ajuntament va presentar una campanya de civisme al barri per intentar pal.liar els problemes de convivència.
Els veïnat, sota el nom de SOS GIRADA i que vol mantenir el seu anonimat per por a represàlies, el que demana és solucions urgents com ara que l’ajuntament limiti l’obertura de nous bars al barri. El consistori assegura, però, que això és il.legal.

L’Ajuntament explica que el bar compleix tots els requisits d’obertura i que la Policia Local fa tot el que està a les seves mans per millorar els problemes de convivència. Tot i així sí el consistori farà en pocs dies una sonometria dins la casa d’un veí per comprovar els nivells de soroll que arriben i, a més, el regidor explica que si van acumulant incidències sí que podrien limitar l’horari d’obertura del bar o fins i tot fer-lo tancar. Per aquest motiu des del consistori recomanen als veïns a trucar cada cop que hi hagi una molèstia. La Policia Local ha fet en sis mesos gairebé 1.000 intervencions a la Girada.

Els veïns i veïnes afectats acusen l’Ajuntament de mirar cap a una altra banda i viuen amb por perquè asseguren que clients i propietaris del bar els amenacen i que la clientela és molt violenta, cosa que provoca baralles sovint. A tot això se suma un nou problema: i és que segons el veïnat els clients tiren castells de focs ben entrada la nit, o fins i tot de matinada, amb el vistiplau dels responsables del bar. Per denunciar tot plegat els veïns estan ja en mans d’advocats i, a més, han obert dos comptes els comptes a twitter anomenats @SOSLaGirada i @LaGiradaBronx.
L’Associació de Veïns dona suport a totes les iniciatives del veïnat, però creuen que el seu paper és ser un mitjançer entre veïns i ajuntament. Ara bé, reconeixen que amb l’obertura del nou bar els problemes s’han agreujat.

Des de SOS Girada asseguren que cada queixa que fan els responsables del local i dels clients responen amb més soroll, cosa que també està afectant en certa manera a la vida comercial del barri. Des de l’associació de comerciants de la Girada, Pilar Badell explica que tenen por que la gent acabi evitant anar a la Girada.

Finalment des de Penedès Televisió i Ràdio Vilafranca hem pogut parlar amb els responsables del bar, anomenat Passejada. Des de l’establiment neguen totes les acusacions, diuen que el soroll d’un bar amb terrassa és normal i que entenen les molèsties que pot provocar viure en una rambla com la de la Girada, però asseguren que han intentat parlar amb els veïns i que ells s’hi han negat,tal com explica un dels treballadors del bar, Yulan Ordovas.

Des del bar asseguren que les molèsties i sorolls que puguin provocar els seus clients un cop el bar ja ha tancat no és la seva responsabilitat.

Finalment apunten que compleixen l’horari de tancament i que tenen la Policia Local davant sovint per comprovar-ho. Pel que fa al fet que obrissin amb un compte d’instagram que posava que era una discoteca, comenten que va ser un error a la hora de triar la categoria de local. El bar insisteix en què ho té tot legal i lamenta les represàlies que diu que pateixen dels veïns, que assegura que els llencen coses des dels balcons.

Per la seva banda ERC exigeix al govern municipal una actuació urgent per solventar el problema i facilitar la convivència i Vilafranca en Comú demana reduir l’ocupació de els terrasses, també per garantir el descans dels veïnat.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: