Diumenge, 19 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

13 municipis de l’Alt Penedès en Pla Alfa nivell 3, que comporta suspendre actes de foc

Com ja es va fer la setmana passada als Monjos, aquest cap de setmana Olèrdola ha suspès el correfoc previst per aquest divendres a la festa major de Moja i el castell de foc de cloenda.

El Departament d’Interior demana a la ciutadania continuar extremant les precaucions per evitar incendis forestals i protegir-se davant la persistència de l’onada de calor. Des d’aquesta mitjanit 357 municipis de 27 comarques estan en Pla Alfa de nivell 3. D’altra banda, es tanquen 11 massissos a tot Catalunya, entre els quals el de Montmell-Marmellar. És la major activació que s’ha fet mai quant a municipis, comarques i control d’accessos a massissos forestals.

A l’Alt Penedès són 13 els municipis afectats: Avinyonet, Castellet i la Gornal, Castellví, Gelida, Olèrdola, Olesa de Bonesvalls, Pontons, Sant Llorenç d’Hortons, Sant Martí, Sant Sadurní, Santa Margarida i els Monjos, Subirats i Torrelles.

En aquest context, està prohibit encendre foc i de fer llançament de coets, altres artefactes pirotècnics voladors i qualsevol element de foc que es pugui enlairar a menys de 500 m de zona forestal.

Olèrdola és un dels municipis que es troba en aquesta situació, i això ha comportat que s’hagin suspès les activitats amb pirotècnica programades a la Festa Major de Moja. Això suposa la suspensió del Castell de focs, del Correfoc i de la petada de la forca grossa, com recorda l’alcalde Lucas Ramírez.

Ramírez explica que ja l’any passat van viure una situació similar, però té la sensació que aquest any hi ha més consciència i per tant s’entén millor la situació.

A Santa Margarida i els Monjos han estat també de Festa Major aquest passat cap de setmana, i l’Ajuntament va aplicar la prohibició d’encendre pirotècnica. Una mesura que la colla de diables Spantus va criticar obertament. A més, aquest dimecres, darrer dia de la Festa, la colla va decidir fer una acció reivindicativa encenent les forques davant de l’Ajuntament. Des de la colla s’ha fet públic també un comunicat on apunten que en la resolució firmada per el Conseller d’Interior en cap s’especifica cap restricció relacionada amb l’ús de la pirotècnia, i recorden que altres municipis propers també en nivell 3 del Pla Alfa com Canyelles i Calafell han fet correfocs. Consideren que les administracions, i en aquest cas l’Ajuntament dels Monjos aposten per polítiques excessivament restrictives i prohibitives.

L’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos, per la seva banda, ha deixat clar que es desentén d’aquests actes de rebel·lia i confirma que no tenia cap coneixement de l’acció reivindicativa, de manera que la responsabilitat dels actes, remarquen, recau únicament a la Colla de Diables Spantus dels Monjos.

Recordem que les noves mesures del pla Alfa anunciades per Interior estaran vigents fins a la mitjanit de dilluns 25 a dimarts 26.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: