Dijous, 22 de febrer de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’onada de calor s’allargarà almenys fins divendres

Amb un primer pic de calor al mes de maig i ara en plena onada de calor, aquest 2022 va camí de convertir-se en un dels anys més calorosos des que hi ha registres.

En aquest context d’onada de calor, la regidoria de Drets Socials de l’Ajuntament de Vilafranca ha organitzat dues xerrades adreçades a la gent gran sobre la importància d’hidratar-se. La primera tenia lloc aquest dimarts al matí i la segona serà el dimarts vinent al Casal de la Gent Gran del Tívoli. Les sessions van a càrrec d’Anna Trillas, dietista-nutricionista del Servei d’Atenció Primària Alt Penedès-Garraf.

Trillas ens dona alguns consells per afrontar millor dies com els que estem vivint, amb les temperatures enfilades.

La dietista-nutricionista explica que la hidratació és fonamental durant tota la vida però, amb l’edat, la sensació de set va minvant. També cal tenir en compte que les persones amb malalties cròniques són més vulnerables a la calor. Per això és important anar bevent sovint.

Els símptomes més freqüents d’un cop de calor inclouen, entre d’altres, un augment de la temperatura corporal superior a 40 graus, mal de cap, nàusees i vòmits, pell envermellida, calenta i no suada respiració i freqüència cardíaca accelerades i alteracions de l’estat mental o el comportament, com ara confusió, irritabilitat o deliri. Davant d’aquests símptomes, cal traslladar la persona a un lloc més fresc, donar-li aigua, només si està conscient, mullar-la i ventar-la i avisar urgentment els serveis d’emergències, trucant al 112.

Donat que les onades de calor són cada cop més precoces, des de l’Ajuntament de Vilafranca estan preparant un protocol específic que es presentarà, en principi, la setmana vinent. El protocol recollirà, per exemple, refugis climàtics a la vila.

Alguns refugis climàtics seran els casals d’avis o l’Escorxador, per posar alguns exemples. A més es farà un llistat de punts hídrics i s’activarà una comissió per fer trucades telefòniques a les persones grans que viuen soles.

A banda de les persones, els conreus també estan patint l’onada de calor. Des de l’Institut Català de la Vinya i el Vi, l’INCAVI, el cap de viticultura i enologia Xoan Elorduy explica que estem tenint un any en general sec i això pot produir estrés hídric a les plantes.

Des de l’INCAVI tenen en marxa diversos projectes per fer un seguiment de les condicions climàtiques i el seu impacte sobre la vinya.

Els termòmetres estan pujant aquests dies a tot Catalunya. Segons les prediccions meteorològiques, aquesta onada de calor es pot estendre almenys fins divendres. Fins a aquest dimecres les temperatures mostren una tendència a l’alça. A partir de dijous es mantindrien estables en aquests màxims per començar un descens gradual a final de setmana que, tot i així, deixaria les màximes encara bastant per sobre de la mitjana dels últims anys.

L’augment de les temperatures d’aquests dies és un símptoma més de l’escalfament global i de com avança la crisi climàtica. Segons apunta un recent estudi de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), el canvi climàtic ha avançat l’arribada de la calor estiuenca entre 20 i 40 dies.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: