Dijous, 22 de febrer de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’especial situació de les urbanitzacions genera conflictes entre ajuntaments i veïns

El procés de recepcionar les urbanitzacions és lent i complicat en molts municipis, sovint per que en el seu moment es van iniciar els tràmits de forma poc correcte i amb uns costos força elevats.

El cas de Torrelles, amb la problemàtica a la urbanització de Can Coral ha estat la que més a sortit a la llum, per les elevades quotes que han hagut d’assumir els veïns, el conflicte entre l’Ajuntament i l’empresa constructora i els processos judicials oberts.

L’alcalde de Torrelles, Sergi Vallès, explica que la situació actual és fruit de la mala gestió que es va fer en molts ajuntaments en un moment on la construcció anava a l’alça i tothom volia urbanitzar.

La recepció d’aquestes urbanitzacions es pot fer per junta de cooperació o per junta de compensació, de fer amb la tutela de l’ajuntament o sense. Vallès considera que si l’Ajuntament s’implica el procés pot ser més ràpid, i recorda que sigui quina sigui la situació, al final els ajuntaments han d’acabar donant els serveis als seus veïns.

Mediona és un altres dels ajuntaments de l’Alt Penedès amb força urbanitzacions, totes ja recepcionades excepte la de Sant Elies. L’alcalde, Juli Silvestre, explica que és una situació molt complexa, ja que en el seu cas l’ajuntament ha decidit no implicar-se i que siguin els veïns els que tirin endavant el projecte de reparcel·lació.

Un procés que es va iniciar el 2008, però que es va aturar per els elevats costos del moment.

Actualment l’Ajuntament actua en situació d’emergència per arreglar algun carrer, a l’espera que es pugui redactar un projecte de mínims que els veïns puguin assumir i la Generalitat aprovar.

Un cas similar el tenen a Castellet i la Gornal, on ja van recepcionar fa temps quatre de les urbanitzacions que tenien, i que ara ja són nuclis del municipi. Els queda pendent La creu i els àngels, que abans de 2009 va iniciar un projecte però amb unes quotes que en aquell moment eren més elevades que el preu de les parcel·les. Xavier Revuelta és l’alcalde de Castellet.

En el seu cas, però, explica que des de l’Ajuntament se’ls presta igualment tots els serveis als veïns. Uns serveis que a més, en municipis d’aquestes dimensions i de capacitat econòmica relativament reduïda, acostumen a ser cars.

En el cas de Can Coral, com explica Tere Rodríguez presidenta de l’Associació de Veïns dels 6 polígons de Can Coral, arrosseguen des de 2007 aquestes problemàtiques amb un projecte que ja es va redactar malament des del començament i que ha comportat que un pressupost inicial d’uns 14 milions d’€ hagi acabat sent de més de 21. En el seu cas, els veïns no són els promotors de les obres, i reclamen a l’Ajuntament explicacions de les despeses i que recepcioni les obres.

La situació a la urbanització Sant Elies de Mediona és diferent, ja que aquí sí que haurien de ser els veïns els qui promoguessin les obres. Haurien de posar-se d’acord, en quan a projecte i costos per tirar-lo endavant. Miguel Àngel Reyes és el president de l’Associació de Veïns de Sant Elies.

Des dels ajuntaments es demana paciència i col·laboració per part dels veïns de les urbanitzacions, i que prenguin consciència d’on viuen. Es tracta de nuclis que normalment es troben apartats dels nuclis urbans dels municipis, en espais de muntanya i en alguns casos en estat bastant deficient de manteniment. Una situació que fa que els costos dels serveis siguin més elevats i complicats de prestar.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: