Dilluns, 24 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Conscienciació i prevenció són clau en la lluita contra els grans incendis forestals

Aquests dies s’estan fent franges de protecció en dos nuclis de Pontons amb projectes elaborats i finançats per la Diputació de Barcelona.

Les franges de protecció com la que s’està acabant aquests dies al barri de La Font de Sant Bernat de Pontons es fan en compliment de la llei vigent en matèria de mesures de prevenció dels incendis forestals en les urbanitzacions, els nuclis de població, les edificacions i les instal·lacions situats en terrenys forestals amb l’objectiu de protegir les persones i els béns que es troben al bosc o a menys de 500 metres d’aquest.

L’enginyer forestal de l’Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari de la Diputació de Barcelona Àlex Fortuny explica les característiques d’aquestes franges.

Aquestes actuacions permeten que en cas d’incendi es pugui evitar la continuïtat del foc, podant els arbres i havent-los aclarit perquè no es toquin les capçades. Els treballs disminueixen la força del foc i permeten un espai de treball més segur per als mitjans d’extinció en el cas que hi hagi un incendi. També, a la inversa, si un foc es genera en un habitatge, no arribarà a la massa boscosa.

L’alcalde de Pontons, Josep Tutusaus, explica que tenen un entorn privilegiat però també molt vulnerable al foc i que són plenament conscients del risc que comporten els incendis. Tota aquesta zona va cremar en un incendi l’any 1986. Per això han demanat de fer la franja de baixa combustibilitat de La Font de Sant Bernat i tenen en marxa una altra actuació similar a la urbanització Pontonets.
Tutusaus parla de com reben aquest tipus de treballs els veïns i veïnes.

Aquestes dues actuacions estan finançades al 100% per la Diputació de Barcelona, qui també n’ha elaborat els projectes executius. La direcció de l’obra va a càrrec de l’enginyera de forest d’Adedma Consultoria i Serveis Marta Gómez, qui des del 2005 porta projectes d’aquest tipus.

Segons dades de la Diputació de Barcelona, a l’Alt Penedès hi ha unes 95 urbanitzacions i nuclis de població. 40 compten amb el seu projecte de franja i 35 ja tenen la franja oberta.

Actualment, a causa de l’abandonament del món rural, el fet que no s’aprofitin com abans els recursos del bosc i el canvi climàtic, ens trobem en un escenari en què els incendis poden ser devastadors.
En aquest sentit, en una visita recent a Vilafranca, el Conseller d’Interior Joan Ignasi Elena, feia una crida a la prudència tot recordant que 9 de cada 10 incendis estan provocats per les persones.

Des de les Agrupacions de Defensa Forestal del Penedès Garraf estan dedicant molts esforços a la conscienciació i la sensibilització davant d’un escenari molt preocupant. Un exemple és l’exposició ‘L’escola del foc’, ara situada a Can Mas de la Riera, a Sant Sadurní, de forma provisional, però que aviat es podrà visitar a la seva ubicació definitiva: l’Hort de Cal Gallina de Vilafranca. El coordinador de les ADF del Penedès Garraf, Xavier Xortó, afirma que per molts mitjans que tinguem a l’abast, hi ha incendis que són imparables.

Xortó reclama, en aquest sentit, una «estratègia de país» perquè, tot i que hi ha iniciatives puntuals, no existeix una estratègia conjunta que permeti fer front al que anomena un «problema de seguretat nacional».

En l’àmbit del Penedès Garraf, la Mancomunitat va posar en marxa l’any 2020 el servei de gestió forestal i energia. El servei permet establir mecanismes i sistemes de cooperació entre la Mancomunitat Penedès-Garraf i els ens locals per a poder treballar a les masses boscoses del territori de la forma més eficient possible, tot fomentant la prevenció d’incendis a partir de la gestió forestal i la promoció de la biomassa com una energia renovable.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: