Dilluns, 27 de Març de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

UP denuncia que Henkell Freixenet fa xantatge i enceta una guerra oberta en el sector del cava

Unió de Pagesos denuncia que Freixenet demana una liberalització més gran de les normes.

Unió de Pagesos acusa l’empresa Henkell Freixenet, l’empresa que elabora i embotella més vi escumós de qualitat sota la DO Cava, de fer xantatge i d’iniciar una guerra oberta en el sector del cava arran de les declaracions del vicepresident i conseller delegat del Grup Freixenet, Pere Ferrer, aquest dimarts a La Vanguardia, en les quals apel·lava als nous vocals que sorgeixin del procés electoral al Consell Regulador de la Denominació d’Origen Cava a assumir un viratge de 180 graus de les normes de la DO, i trencar el consens aconseguit recentment per tirar endavant el Pla estratègic del Cava, i en darrera instància, la intenció explícita de marxar de la DO Cava si no aconsegueix que el consell li doni suport.
Cal recordar que el 2019 aquesta empresa va decidir reduir un 30% el preu del raïm i del vi pagat als viticultors catalans, preu que encara es va reduir més el 2020 i el 2021, al·legant una situació d’excedents en l’àmbit de la DO Cava. En aquell moment, el consell regulador va lluitar unànimement per limitar les noves plantacions de vinya i, per tant, per no créixer en superfície i evitar més excedents. A més, es va aprovar un Pla estratègic basat en la zonificació i la segmentació del producte, el què va suposar més reconeixement d’origen i reducció de rendiments i producció ecològica per a caves superiors.
Unió de Pagesos denuncia que, justament quan es comença a posar en marxa aquest pla, i aprofitant el canvi de vocalies del consell regulador de la DO Cava, el vicepresident i conseller delegat del Grup Freixenet planteja l’augment de rendiments, l’autorització de noves varietats o la reducció dels mesos d’elaboració.
El sindicat ha denunciat que la mateixa empresa ven ampolles de Prosecco al costat d’ampolles de cava a un preu més elevat, mentre que els viticultors italians reben al voltant de 80 cèntims pel seu raïm, enfront els 18 cèntims que han percebut molts viticultors catalans. En aquest sentit, Unió de Pagesos reclama a Henkell Freixenet contractes plurianuals amb els seus proveïdors de raïm i de vi i que mostri la voluntat de compensar adequadament la matèria primera que utilitza.
El sindicat ha sabut que probablement el Grup Freixenet presentarà candidatura a dues vocalies del nou consell regulador, amb el suport de la patronal AECAVA. Vistes les propostes de l’empresa, Unió de Pagesos es demana si la majoria de cavistes en donen suport i, per tant, estan d’acord en produir més i experimentar amb nous equilibris al sector. El sindicat ha demanat una reunió urgent amb el president de l’associació, Damià Deàs.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: