Dijous, 30 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Creix un 27% respecte l’any anterior el nombre de detencions efectuades per la Policia Local

El regidor de Seguretat Ciutadana Joan Manel Montfort i l’inspector en cap de la Policia Local de Vilafranca Albert Romero han presentat la memòria d’actuacions del 2021.

Durant aquest any, la policia vilafranquina ha rebut gairebé 8.000 trucades i ha efectuat més de 15.000 serveis en tots els seus àmbits d’actuació.

En matèria de seguretat ciutadana ha crescut el nombre d’actuacions en tots els àmbits – drogues, armes, manifestacions, desallotjaments i simulacres – sumant 483 intervencions en total. Destaca especialment el nombre de detencions, imputacions i investigacions, que creix un 27% respecte el 2020, amb una xifra total de 442. La majoria són imputacions o investigacions per delictes contra la seguretat viària, però també contra el patrimoni, l’ordre públic, la salut pública o per violència masclista.

El 2021 ha estat, com el 2020, marcat clarament per la situació de pandèmia i els continus canvis de normativa, que han complicat molt la tasca de la policia. Romero explica que la Policia ha detectat certa crispació entre part de la ciutadania.

El tancament de l’oci nocturn, amb més botellades al carrer, i la seva reobertura han estat reptes afegits en un context en què la sensació de la ciutadania és d’una inseguretat creixent. Per això, des de l’Ajuntament i la Policia han volgut treballar al costat dels responsables d’espais d’oci nocturn per aplicar mesures dissuasòries.

També s’està treballant des de diversos àmbits al voltant de les denúncies d’algunes persones que afirmen que els hi han posat droga a la beguda mentre estaven a la discoteca.

D’altra banda, la memòria recull creixements importants de l’activitat en l’àrea de Policia Judicial, sobretot en la instrucció de diligències, amb més d’un 37%, i les denúncies recollides, amb un 25%. A l’àrea de trànsit, destaca l’increment d’actuacions vinculat a les campanyes de control realitzades, com la que s’ha efectuat recentment sobre conductors de patinets. Durant el 2021 també s’han fet 2.275 proves d’alcoholèmia, 90 drogotests i gairebé 11.000 vehicles han estat controlats per radar.

Finalment, a l’àrea de proximitat cal remarcar l’augment de més d’un 15% dels serveis assistencials, sobretot a persones sense sostre, persones èbries o persones malaltes. En total s’han fet 634 actuacions en aquest àmbit.

La Policia de proximitat és clau en una ciutat com la nostra. El principal objectiu de les unitats de proximitat és mantenir un contacte directe amb la ciutadania i el teixit associatiu, cercant la seva participació en la seguretat.

El contacte constant amb la ciutadania, vetllar pel compliment de les ordenances i corregir actituds incíviques que afecten el funcionament normal de la ciutat són algunes de les funcions bàsiques de la policia de proximitat.

Tant els agents de la Policia com els agents cívics han experimentat aquest darrer any les conseqüències de la situació sanitària en el seu dia a dia. Ho explica el caporal de la Unitat de Policia de Proximitat Joan Alcalà.

El treball de la policia de proximitat té un caràcter més planificat i preventiu que altres àrees i està en relació constant amb tots els serveis de l’ajuntament de forma transversal.
D’altra banda, la Policia Local de Vilafranca va posar en marxa el passat mes d’agost una aplicació de mòbil que permet alertar de forma immediata els agents en una situació d’inseguretat. En aquests moments hi ha un miler de persones registrades.

La plantilla de la Policia Local de Vilafranca està integrada actualment per 60 agents, 4 gruistes, 3 administratius i 2 auxiliars d’administració. La plantilla serà ampliada properament amb 4 efectius més.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: