Divendres, 24 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els experts preveuen afectacions econòmiques com a conseqüència del conflicte a Ucraïna

En un món globalitzat, els conflictes bèl·lics com el que es viu aquests dies a Ucraïna tenen repercussions més enllà de les seves fronteres. La incertesa i la por fan trontollar, segons els experts,

Preveuen una paralització de la recuperació econòmica a Europa, amb un augment de preus generalitzats i la frenada del consum i la inversió.

Josep Burgaya és membre d’Economistes Davant la Crisi i Degà de la Facultat d’Econòmiques de l’Universitat de Vic. Defensa que el problema principal, des del punt de vista econòmic, és la sensació d’incertesa genera aquesta guerra al cor d’Europa.

Els economistes preveuen que la factura de la llum i gas segueixi pujant, així com els carburants i els aliments. També cal tenir present que Rússia i Ucraïna encapçalen la producció mundial de metalls, com ara el níquel, el coure i el ferro. També són claus en l’exportació i fabricació de matèries primeres com el neó, el pal·ladi i el platí. Aquestes són bàsiques en la fabricació de tota mena de productes des dels telèfons mòbils fins a components d’automòbils. De fet, es preveu que la guerra afecti a la producció de semiconductors i els múltiples productes que en depenen, incloent-hi els cotxes.
A més, Brugaya també vaticina a casa nostra podrem notar un augment dels preus dels productes carnics i la disminució dels turistes procedents de l’Europa de l’est.

A l’economia penedesenca en particular es preveuen afectacions significatives al sector del cava, que exporta un bon nombre d’ampolles a Rússia i a Ucraïna. Així ho exposa el cavista Pere Guilera.

Guilera explica que fa temps que estem situats en un període d’incertesa. La solució passa, segons ell, per cercar maneres de reformular-se i buscar nous mercats.
La incertesa també regna entre les agències de viatges. Més enllà de Rússia i Ucraïna, es preveuen afectacions als països limítrofs i també a les destinacions on calgui sobrevolar l’espai aeri rus per arribar-hi.

Així ho afirma, des de Viajes Ecuador, Pere Albornà.

Encara és d’hora per saber quines repercussions tindrà aquest conflicte en aquest sector.

I precisament parlant de viatges, el conflicte a Ucraïna i el bloqueig i les sancions a Rússia han obligat a aturar ‘sine die’ el projecte de ‘Vins Rebels on Road’ de Ton Rimbau.

‘Vins Rebels on Road’ és un projecte ideat per Ton Rimbau que es va donar a conèixer el passat mes de setembre en una presentació a l’auditori del Vinseum. Es tracta d’una fira itinerant que durant 9 dies havia de recórrer en tren diverses ciutats europees sortint des de Vilafranca i comptant amb 120 cellers del territori català. Més enllà de Vilafranca, la ruta incloïa sis ciutats europees més, entre les que hi havia Minsk a Bielorússia, i Sant Petesburg i Moscou a Rússia. El tren que havia llogat per fer-ho, a més, era rus i ara ja no en pot disposar. Per tot plegat, aquest viatge, que havia de començar a finals del mes de maig, ha quedat completament aturat.

El seu ideòleg, Ton Rimbau, creu que potser es podrà fer l’any vinent fent una variació a la ruta.

Rimbau, a més, viu el conflicte de ben a prop perquè la seva parella és ucraïnesa. Aprofita l’anunci de la suspensió de la fira itinerant per demanar una nau a Vilafranca per engegar un projecte solidari de recollida per ajudar als que pateixen la guerra.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: