Dijous, 7 de desembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els ajuntaments i el Consell Comarcal han de vehicular l’arribada dels refugiats ucraïnesos

Tant l’ens comarcal com els ajuntaments insisteixen en la necessitat de tenir un cens de les persones que arriben acollides al Penedès, per tal poder-los oferir el suport que els calgui.

El mateix diumenge tant l’alcalde de Torrelles com el president del Consell Comarcal reclamaven de la Generalitat i del Govern de l’Estat informació, protocols i coordinació per acollir els refugiats que arriben d’Ucraïna. Finalment, dimarts es va fer una trobada telemàtica amb representants de la Generalitat i els ajuntaments del Penedès per tal de mirar de coordinar aquestes accions.

Xavier Lluch, president del Consell Comarcal, destacava que l’ens ha de ser l’eix de coordinació de la tasca que fan els ajuntaments, que en el fons són els referents en l’acollida.

Lluch remarca que és important que aquests refugiats, un cop siguin al Penedès, estiguin censats per tal que se’ls pugui donar l’atenció que necessitin.

Des del Consell Comarcal també es recorda que en aquests moments la millor manera de fer arribar ajuda a Ucraïna és a través dels comptes corrents que han habilitat entitats i ONG que treballen directament al territori. És més eficient.

Un altra situació és la que tenen els refugiats que ja són al Penedès, i en aquest cas sí que l’ajut més material en forma d’aliments és útil. A Torrelles per exemple l’Ajuntament està centralitzant la recollida per fer-la arribar a la casa on estan acollits.

L’alcalde de Torrelles, Sergi Vallès, lamentava la manca d’ajut que reben de la Generalitat. Des del seu punt de vista no va més enllà de bones paraules i recollida de dades. Considera que la reunió que van fer dimarts telemàticament no va aportar absolutament res.

Destacava l’important suport del voluntariat per fer front a la situació

A l’Ajuntament de Torrelles estan centralitzant la recollida d’aliments, roba i altre ajuda material per fer-la arribar als refugiats que tenen acollits al municipi.

Vilafranca està també organitzant-se per tal de donar acollida i suport als refugiats que arribin a la vila, i en aquest sentit l’alcalde Pere Regull comentava que s’està mirant de recollir les dades i informació dels refugiats que pot haver-hi a la vila, i també de les persones que s’ofereixen per acollir.

Posava èmfasi també en la necessitat que l’acollida es faci a través dels canals que es van habilitant a nivell oficial, per tal de poder garantir que tots els refugiats reben l’atenció que necessiten.

Des de l’Ajuntament de Vilafranca es recorda també que a Catalunya bona part de l’ajuda es vehicula a través de Creu Roja, que tenen capacitat i experiència en aquestes qüestions.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: