Dissabte, 30 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

44 refugiats ucraïnesos han arribat a Torrelles, concretament acollits a Cal Pau Cruset

Diumenge al vespre, i després de sortir divendres al matí de la frontera d’Ucraïna, l’autocar amb infants i dones ucraïnesos arribava a aquesta casa de turisme rural del municipi de Torrelles.

Es tracta d’una iniciativa particular, que ha tirant endavant gràcies a la col·laboració de diverses parts. D’una banda les ONG ‘Coopera’ i ‘Acció Familiar’, que fa uns 20 anys que treballen a Ucraïna promovent acollides d’estiu a Catalunya d’infants en risc d’exclusió social; però també d’empreses com Natur House que en aquest cas ha finançat el transport, o la mateixa propietària de la casa de Turisme Rural que ha facilitat l’habitatge.

Carmen Valls, que és col·laboradora d’aquestes ONG explicava que davant la situació que es vivia a Ucraïna van decidir canviar la seva prioritat i mirar de treure del país i de la guerra nens i nenes amb les seves mares.

Ella explica que en aquest cas l’acció ha estat possible gràcies a l’aportació de Natur House, però també de molts particulars i associacions que han aportat el seu suport.

En aquest cas les necessitats més bàsiques les tenen cobertes, i la crida és principalment per trobar allotjaments i diners per finançar les estades i els viatges.

Ellen Christiaanse, propietària de la casa rural, explicava que ella va conèixer que hi havia busos a la frontera amb refugiats que buscaven allotjament, i no va dubtar en oferir casa seva.

En la rebuda a Cal Pau Cruset hi era també la delegada a Catalunya de Natur House, Judit Delgado, que explicava que l’empresa va estar estudiant diferents maneres d’oferir ajut, i finalment es van decantar per contractar el transport.

Durant els propers dies aquests refugiats estaran a Torrelles, i el seu alcalde Sergi Vallès també va ser diumenge al vespre per rebre’ls. Vallès explicava que com a administració local es van assabentar d’aquesta acció per les xarxes socials, i que quan han demanat suport i orientació sobre com actuar a la Generalitat, no han tingut resposta ja que els han dit que és una iniciativa privada. Lamentava la poca coordinació entre les administracions.

Per Vallès s’ha mostrat un cop més que la societat civil s’ha mobilitzat abans que l’administració.

Precisament el president del Consell Comarcal també es va acostar diumenge al vespre a Cal Pau Cruset per donar suport i copsar les necessitats que es puguin detectar. Xavier Lluch apuntava que ja aquest dilluns es reunien els responsables de Serveis Socials del Consell amb l’Ajuntament i amb el suport d’altres municipis avaluar les diferents demandes que es puguin fer. Lluch insistia també en la necessitat de coordinar-se més totes les administracions per donar respostes a aquestes situacions.

Aquest ha estat un primer grup organitzat de refugiats que ha arribat a l’Alt Penedès des d’Ucraïna, però probablement en poden arribar més en les properes setmanes.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: