Divendres, 23 de febrer de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les ADF alerten del risc d’incendi davant una nova onada de calor que arriba aquesta setmana

Les fortes temperatures, acompanyades dels vents càlids que arriben de Grècia on estant patint grans incendis, fan que l’estat d’alerta sigui extrem per risc d’incendi també al Penedès.

El mes de juliol es van produir alguns incendis amb diferents afectació a la comarca de l’Alt Penedès, i vam tenir a tocar un dels incendis forestals més importants de l’estiu a la zona de la Conca de Barberà i l’Anoia. Un juliol de temperatures de rècord, com recorda el Coordinador de les ADF del Penedès Garraf, Xavier Xortó en uns estius que cada cop són més calorosos.

Tot i que cada cop hi ha més consciència col·lectiva davant del risc d’incendi forestal, des de les ADF remarquen que cal sobre tot fer prevenció i planificar amb perspectiva de futur. Xortó remarca que no pot haver-hi un vehicle d’extinció d’incendis davant de cada casa, i en el cas de les urbanitzacions s’han de planificar accions preventives.

La situació al Penedès no és especialment diferent a la de la resta de territoris de Catalunya, però Xortó apunta que els experts expliquen que a causa del canvi climàtic s’està invertint la situació de sequera d’algunes comarques.

Des de les ADF’ del Penedès Garraf remarquen que el més important és treballar en la prevenció, i apunten en aquest sentit per exemple la tasca que fan alguns ramats d’ovelles a la comarca netejant el sota bosc en època de pastura.

Sobre la situació que ja hem viscut aquest estiu a finals de juliol i la que es preveu per aquests propers dies de forta onada de calor, el president de les ADF Penedès Garraf, Ramon Torrents, comenta que quan es parla de temperatures de més de 30 graus, amb vents de més de 30 quilòmetres per hora i humitats per sota del 30%, el risc de grans incendis forestals.

Torrents recorda també que bona part dels incendis són fruit d’alguna negligència humana, i que per tant cal ser molt curosos i evitar qualsevol situació de risc al bosc i zones properes.

Les previsions meteorològiques per el que queda de setmana apunten precisament elevades temperatures i l’arribada d’una onada de calor provinent de la zona de Grècia, on justament estant patint importants incendis forestals aquests darrers dies.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: