Dimarts, 16 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La proliferació de porcs senglars al Penedès genera problemes als cultius de la comarca

Cada cop és més habitual veure porcs senglars a zones urbanes, carreteres i a prop dels cultius i és que en els darrers anys ha augmentat notablement la població de senglars a casa nostra, arreu de Catalunya i també al Penedès.

La densitat de senglars ha anat en alça en els darrers anys a Catalunya. Els experts apunten que l’expansió dels boscos i dels conreus de regadiu arreu del territori han fet que aquests animals disposin de força més menjar que abans. Això fa que es reprodueixin més que abans. Així ho explica el Jordi Batet, caçador i membre de la junta de la Federació Catalana de Caça.

Els agents rurals col·laboren amb el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural en les tasques de gestió i inspecció. El cap de l’àrea bàsica d’Agents Rural de l’Alt Penedès, Toni Arcas, explica que els senglars generen diversos problemes.

Des d’Unió de Pagesos apunten que es tracta ‘‘d’una plaga que afecta a tota mena de cultius’’ i que, a banda de destrossar la collita, també fa malbé els arbres. El Josep Esteve, coordinador territorial d’Unió de Pagesos, apunta que al Penedès les vinyes de vora els torrents i boscos són les més perjudicades.

Per mantenir controlada la població de seglars i evitar la reproducció descontrolada d’aquests animals expliquen que és vital la feina dels caçadors.
Els pagesos lamenten que no hi hagi prou suport de l’Administració. Des del sindicat agrícola, demanen al govern una nova legislació i facilitar la caça a l’aguaït.

En aquest sentit, Arcas explica que estan fent una bona feina, però lamenta que potser no és la suficient.

Els senglars, un cop caçats, els recull un camió del sector carnic. Des de la Federació Catalana de Caça alerten que a data d’avui encara no saben si enguany passarà el camió a recollir els exemplars morts. Per això, amenacen a no començar la temporada.

La temporada de caça de seglars hauria de començar el proper 5 de setembre i s’allargaria fins al mes de març.

Caldrà veure doncs si l’administració, pagesos i caçadors es troben una solució per aconseguir minimitzar l’impacte d’aquests animals a casa nostra.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: