Diumenge, 2 d'Abril de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Treballs per a plantar una vinya posen al descobert un jaciment arqueològic

Es tracta d’un jaciment arqueològic d’època ibèrica i romana a Cal Bou.

L’arrencament d’una vinya, per a plantar-ne una de nova, a l’Espai de Protecció Arqueològica de Cal Bou, situat a Sant Sebastià dels Gorgs d’Avinyonet del Penedès, ha motivat una intervenció arqueològica preventiva que ha tret a la llum un jaciment de característiques similars a la Font de la Canya.
Els materials descoberts fins ara han determinat que Cal Bou presenta una cronologia dels segles II aC al IV dC, és a dir, el final de la fase ibèrica i l’inici i el final de la fase romana. Podria ser la continuació de la Font de la Canya, que disposa d’una cronologia més antiga. Els treballs en curs han deixat al descobert un camp de sitges de l’ibèric final i una necròpolis romana d’enterraments amb tombes fetes amb teules. Jaciments adjacents a Cal Bou demostren una important presència ibera i romana dins del municipi d’Avinyonet del Penedès i del territori penedesenc.
La primera sitja excavada fa quasi 2 metres de profunditat i ha posat a la llum una gran concentració de fragments d’àmfores, com a mínim entre 7 o 9 àmfores de producció ibèrica. Entre els altres materials documentats cal destacar la presència de dues bases de copes per beure vi importades de la península itàlica. Les sitges que s’estan excavant actualment també estan donant sorpreses, entre elles l’aparició d’un scalptorium de bronze, un rascador o gratador de pell, que es feia servir com a estri d’higiene personal. Pel que respecta a la necròpolis romana, el primer individu trobat, té a sobre els genolls una moneda de bronze del segle IV dC. El segon individu, trobat en molts bones condicions, presenta com aixovar una agulla pel cabell feta d´ós. Els treballs arqueològics a Cal Bou s’allargaran durant el mes de juliol amb l’objectiu d’excavar totes les restes identificades. Els treballs estan sufragats per la promotora de la plantació, La Costa Valldosera SL i el propietari de la finca, l’Albert Valldosera que han facilitat en tot moment la recerca i els treballs en aquest jaciment.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: