Dilluns, 27 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els veïns de Font-rubí reclamen solucions a l’espoli del llentiscle

L’Ajuntament té la intenció de portar una moció al ple de l’ajuntament per generar una ordenança que prohibeixi la recol·lecta de llentiscle.

Des de l’any 2012 el municipi de Font-rubí està patint les conseqüències d’un espoli del llentiscle que amb el pas dels anys ha empitjorat substancialment. Els veïns i veïnes veuen cada dia com una dotzena d’homes amb furgonetes industrials arrabassen amb aquesta planta perjudicant els boscos i furtant en propietats privades. A Font-rubí s’ha creat una agrupació de veïns per a fer front a aquesta problemàtica que origina que empreses es lucrin a costa del medi ambient i de treballadors irregulars. El veïnat afectat planteja un seguit de punts per intentar acabar amb el problema, com per exemple, aglutinar municipis que pateixen la mateixa sort, que es protegeixi el llentiscle igual que es fa amb altres espècies o que es reguli la seva comercialització. Ho explicava Jordi Oyonarte.

A Font-rubí alguns veïns han iniciat el procés perquè l’Ajuntament declari el llentiscle com a espècie d’especial interès patrimonial al municipi i que les recol·leccions industrials no permeses puguin ser sancionades. Les administracions diuen que no tenen mecanismes si no existeix una eina de protecció. El 2011, el Parlament de Catalunya va instar el Govern a accelerar el tràmit de la regulació ja iniciada de la recol·lecció del llentiscle, que es troba als espais protegits.
En aquest sentit, el desembre de 2019 DEPANA va alertar al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la seva obligació de sancionar la recollida descontrolada de llentiscle i de qualsevol altra espècie forestal arbustiva i arbòria que es realitzi en terrenys forestals no protegits, tal com preveu la Llei estatal 43/2003. L’alcalde de Font-rubí, Xavier Lluch, explicava que tenen la intenció de portar una moció al ple de l’ajuntament per generar una ordenança que prohibeixi la recol·lecta de llentiscle.
Aquest mes de març els veïns de Font-rubí han denunciat formalment en dues ocasions als Mossos d’Esquadra el robatori del llentiscle dins propietat privada i el dany al medi ambient. Però, segons explica Glòria Garriga, porten molt de temps demandant una solució que no obtenen.

Des de la nostra redacció hem intentat parlar amb agents rurals i Mossos d’Esquadra però han declinat fer declaracions. El cos d’Agents Rurals assegura que no té prou estructura ni eines per combatre la tala del llentiscle. Expliquen que aquest any han rebut 10 incidències de tallada de llentiscle, una d’elles la de Font-rubí, que s’ha repetit durant uns dies. Els Agents han actuat 13 vegades en diversos municipis de la comarca i en el cas de Font-rubí van atendre en tres ocasions les incidències. A data d’avui, diuen, no hi ha normativa administrativa específica sectorial aplicable a aquesta pràctica excepte en els paratges que estiguin dintre d’un Espai d’Interès Natural, per tant s’ha de treballar per a que s’elabori una normativa que reguli els aprofitaments forestals i la seva comercialització.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: