Dilluns, 26 de febrer de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Consell Comarcal i el Consell d’Alcaldes reclamen poder decidir sobre els parcs fotovoltaics

Davant l’allau de peticions que la Generalitat ha fet arribar als ajuntaments, l’ens comarcal i el Consell d’Alcaldes lamenten que no se’ls consulta prèviament i demanen respecte per el territori.

Xavier Lluch, president del Consell Comarcal, i Cèsar Herraiz, president del Consell d’Alcaldes han volgut mostrar públicament el posicionament conjunt de tot el territori en relació als nombrosos projectes que demanen instal·lar parcs fotovoltaics al Penedès i que s’estan coneixent aquests darrers dies.

Ambdós han denunciat la poca o nul·la informació que reben les administracions locals sobre aquest tipus de projectes, i han posat d’exemple el fet que en una reunió a finals de gener amb la Generalitat, se’ls va dir que no hi havia més peticions que els dos projectes a Pontons que ja van aixecar el rebuig del territori. Curiosament, pocs dies després i segons apunta Cèsar Herraiz, els ajuntament van començar a rebre des de la mateixa Generalitat força projectes més que estaven sobre la taula. A hores d’ara estaríem parlant de més de 25 projectes que afectarien 349 hectàrees de terreny qualificat com a agrícola. Tant vinyes com oliveres bàsicament a Avinyonet, Sant Llorenç d’Hortons, Sant Quintí, Olèrdola, Torrelavit, Sant Cugat Sesgarrigues i Gelida.

Xavier Lluch explicava que des del Consell Comarcal ja fa temps que estant treballant en relació a aquesta problemàtica. Lluch lamentava que fins ara estant tenint coneixement dels diferents projectes sense que ningú consulti amb els ajuntaments ni tampoc amb el territori.

Els ens comarcals apunten que la llei preveu la creació d’una comissió que ha d’avaluar l’adequació d’una zona per a la instal·lació d’un parc fotovoltaic. Una comissió formada per 16 persones, i amb únic representant del Departament d’Agricultura.

Xavier Lluch ha volgut desatacar el rebuig unànime de tots els grups comarcals a instal·lar aquests parcs en terrenys agrícoles, i reclamen que es permeti al territori opinar i decidir. Lamenta que en aquests moments la decisió es pren des d’un despatx a Barcelona i en funció de la propietat del terreny, i no tenint present la planificació feta des del Penedès.

Per la seva banda Cèsar Herraiz remarcava que el passat 25 de març el Consell d’Alcaldes va acordar de manera unànime un document sobre aquesta qüestió en la que refermen el suport a les energies renovables i sostenibles, però al mateix temps el rebuig a instal·lar aquestes infraestructures en terrenys d’ús agrícola.

Herraiz remarcava que es tracta d’equipaments que no aporten res al territori, que no compten amb el vist-i-plau dels municipis afectats, i que ataquen directament el model territorial i de planificació que es fa des del Penedès.

Ambdós han refermat el seu malestar, i el dels representants del territori, davant d’uns projectes que es plantegen sense tenir en compte la voluntat de la comarca no la planificació i futur que es treballa des del mateix territori.

Efemèrides

26 de febrer
No hi ha efemèrides

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: