Dijous, 21 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Coopera aspira a formar i capacitar persones en risc d’exclusió per garantir el relleu al camp

És una iniciativa pionera que té com a objectiu aportar una solució a la manca de relleu generacional en el món de la pagesia a partir de la formació i capacitació de persones en risc d’exclusió.

Coopera és un projecte de relleu agrari impulsat per les cooperatives Covides, Entrem i Actua. És una iniciativa pionera a Catalunya que té com a objectiu aportar una solució a la manca de relleu generacional en el món de la pagesia a partir de la formació i capacitació de persones en risc d’exclusió social.

El projecte vol abordar diferents problemes vinculats al sector primari: garantir el relleu de la pagesia, evitar l’abandonament de terres i capacitar i formar persones en ric d’exclusió social, especialment persones migrades no acompanyades. Coopera neix al Penedès i ha fet les seves primeres passes aportant treballadors a les campanyes vinculades a la vinya. Però el projecte es vol estendre per tot Catalunya i, de fet, ja ha obtingut resposta a diferents comarques.
També s’estan acabant de tancar acords a la Terra Alta, el Segrià o al Pallars.

Un dels principals objectius de Coopera és garantir un lloc de feina estable per a les persones participants malgrat la temporalitat del sector agrari. Però sempre entenent que es tracta d’un impuls per entrar al mercat laboral ordinari.

A més a més, a Coopera també hi ha lloc per a pagesos joves, que són els encarregats de fer de «caps de colla» amb els grups d’aprenents. El Ferran Romeu és del Vendrell i ve de família pagesa. Ara treballa junt amb el Roger Balaguer a Coopera al capdavant d’un grup de vuit joves.

Un dels joves que està participant al projecte Coopera és el Bilal El Gharzoul. Té 27 anys i porta 15 anys a Catalunya, 10 dels quals a Vilafranca, i ha passat la seva infància i adolescència residint a Centres Residencials d’Acció Educativa.

Coopera arrenca aquest 2021 gràcies a una subvenció de 160.000 euros concedida per la Generalitat en el marc del projecte Singulars.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: