Divendres, 22 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’alt preu de l’electricitat afecta un 35% de l’import de la factura en determinades tarifes

La pujada històrica del preu de l’electricitat al mercat majorista posa de manifest la necessitat de revisar el sistema de subhasta energètica i fomentar l’autogeneració d’energia.

Aquest gener el preu de l’electricitat al mercat majorista ha arribat a màxims històrics. Les principals causes d’aquest augment de preu són l’increment de la demanda pel fred, l’alça del preu d’una energia més cara i contaminant com és el gas i una menor producció eòlica i fotovoltaica. L’enginyer elèctric i gerent de l’empresa d’enginyeria, instal·lacions tècniques i serveis energètics Instatec Xavi Hill explica que el mercat està condicionat per l’alt preu del gas.

Les persones que es veuen afectades per aquest augment de preus del mercat majorista són les que tenen l’electricitat contractada amb empreses que ofereixen tarifes indexades o del mercat regulat, l’anomenat PVPC o Preu Voluntari per al Petit Consumidor. El PVPC sol ser la tarifa que paguen els consumidors d’Endesa que no han canviat mai de comercialitzadora. Però aquest elevat preu de l’electricitat al mercat afecta un 35% de l’import total de la factura, ja que la resta té a veure amb altres factors com la potència contractada, les taxes o l’IVA. Marta Marsó és llicenciada en Ciències Ambientals i forma part de l’equip d’Instatec.

En el context de «tempesta perfecta» que ha originat aquesta pujada històrica del preu de l’electricitat s’ha posat de manifest la necessitat de revisar el sistema de subhasta energètica a l’estat espanyol. Però també de tendir cap a altres formes de generació i consum de l’energia, com per exemple l’autogeneració, no només en el cas de particulars sinó també de comunitats de veïns.

Una altra opció és la que planteja la cooperativa Som Energia, que comercialitza i produeix energia d’origen renovable i que ha decidit no apujar les tarifes, no només per ser hivern sinó també per la situació social i econòmica derivada de la crisi sanitària.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: