Divendres, 19 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’equip de govern aprova un pressupost que per primera vegada supera els 60M€

El pressupost destina 10M€ a la inversió per dinamitzar l’economia local.

L’aprovació del pressupost del 2021 ha estat el punt més destacat del Ple ordinari del desembre que ha celebrat l’Ajuntament de Vilafranca aquest dimarts de forma telemàtica. Un pressupost consolidat que és el més alt de la història, amb 60.590.000€ i una partida d’inversió de 10 M€, malgrat que les ordenances fiscals han congelat els impostos i les taxes. L’augment prové d’un increment de l’endeutament. El regidor d’Hisenda, Aureli Ruiz, destaca que els objectius són posar recursos per la recuperació econòmica, fer front a les necessitats socials i fer actuacions que millorin la qualitat de vida dels ciutadans de Vilafranca. Ruiz insisteix que incrementar la inversió ara és el que toca.

També en nom del govern, el tinent d’alcalde Francisco Romero, insisteix que ara cal un pressupost que sigui una eina útil i un instrument potent per fer front als efectes de la Covid-19.

Respecte a la proposta de pressupost el regidor de C’s, Eladio Garcia, tot i reconèixer en bona part que és una proposta encertada, sí que alertava sobre el risc de l’increment de l’endeutament.

D’altra banda anunciava el seu vot en contra per un criteri polític, perquè hi ha una partida destinada a subvencionar l’Associació de Municipis per a la Independència.

El regidor de VeC, Ramon Arnabat, coincidia amb el govern en l’aspecte de plantejar uns pressupostos expansius per dinamitzar l’economia amb la inversió en l’espai públic i també en l’increment de les partides destinades a polítiques d’habitatge, però els consideren insuficients també en relació a l’atenció a les persones. Arnabat anunciava el vot en contra explicant que havien plantejat dos propostes assumibles econòmicament que el govern no ha acceptat. Un estudi d’usos de l’antic hospital i especialment una dotació per iniciar el projecte de nova biblioteca.

En nom de la CUP Maria Ramón expressava la seva sorpresa d’uns pressupostos al seu parer continuistes tenint en compte el context actual de crisi. Uns pressupostos als que des de la CUP els troben a faltar polítiques socials i que tenen un excés d’inversió en l’espai públic.

Ramon anunciava el vot en contra perquè no responen als seus tres pilars bàsics, la participació, els drets socials i la igualtat d’oportunitats.
Per la seva banda la regidora d’ERC, Mònica Hill, també criticava els pressupostos perquè considera que no responen a les necessitats socials. Uns pressupostos expansius però no socials, amb un increment insuficient en l’àrea d’atenció a les persones. Des d’esquerra reclamaven una aposta per ajuts directes.

Mònica Hill reclamava també recuperar els ajuts a l’escolarització, una partida de pressupostos participatius i uns pressupostos amb visió de gènere.
L’alcalde, Pere Regull va cloure el debat assenyalant que hi ha dues maneres de plantejar els ajuts per dinamitzar la societat. D’una manera finalista, amb ajuts directes, o la que és l’aposta del govern de Vilafranca, que planteja un ajut indirecte amb efectes multiplicadors, amb moltes obres a l’abast de les empreses locals, l’increment del parc d’habitatge públic i els plans d’ocupació.
Finalment el pressupost del 2021 es va aprovar amb els vots a favor de Junts x Vilafranca i el PSC i els vots en contra de la resta de gurps, ERC, CUP, VeC i C’s.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: