Dimarts, 16 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els alcaldes de la comarca demanen canviar la llei per acabar amb les ocupacions delinqüencials

Els alcaldes i alcaldesses dels 27 municipis de la comarca han signat una carta adreçada al vicepresident de la Generalitat on demanen solucions a les ocupacions delinqüencials.

La carta explica que les ocupacions irregulars d’habitatges amb un problema de delinqüència associada són un tema recurrent al ple del Consell d’Alcaldes de l’Alt Penedès. Constata que, en molts casos, aquestes ocupacions són dutes a terme per bandes organitzades relacionades amb la droga i l’assetjament immobiliari. Es tracta d’una situació que afecta tots els municipis de l’Alt Penedès, en major o menor mesura, i està directament relacionada amb el nombre d’habitatges buits que hi ha a cada municipi, molts dels quals estan en poder de bancs o fons d’inversió que «no donen cap resposta ni sortida a aquests immobles». En aquest context, els alcaldes i alcaldesses es veuen incapaços d’aportar solucions perquè no tenen eines efectives al seu abast. Per això s’adrecen a les administracions superiors que poden legislar i, per tant, canviar el marc legal per fer front a aquest fenomen creixent.

César Herraiz, president del Consell d’Alcaldes, explica que la comunicació amb els grans tenidors és molt difícil d’establir.

L’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, apunta la necessitat que els grans tenidors assumeixin la seva responsabilitat en aquest tema.

Com la resta dels alcaldes, el de Pontons, Josep Tutusaus afirma que aquests habitatges haurien d’estar a disposició de la gent que els necessita.

Pol Pagès, alcalde de Sant Quintí de Mediona, explica que als pobles s’estan trobant escenaris nous i sense capacitat de reacció. Per això reitera la importància de tenir un marc legal coherent amb la realitat actual.

Tots els municipis de la comarca volen promoure accions homogènies per fer front a les situacions derivades de les ocupacions irregulars, a partir dels dos perfils que han identificat. D’una banda, les ocupacions socials, fetes per persones vulnerables que pateixen exclusió residencial o que han patit directament la pèrdua del seu habitatge. I, d’altra banda, les ocupacions delinqüencials, executades per persones que no ocupen per necessitat. En ambdós casos, les condicions de perillositat de la propietat i del seu entorn són molt altes ja que tots els serveis i subministraments «es punxen sense complir amb cap tipus de mesura de seguretat».

El Consell d’Alcaldes apunta a la carta algunes propostes per afrontar la situació com obligar les entitats financeres propietàries dels habitatges ocupats de la comarca a «comprometre’s a donar sortida i solució als habitatges ocupats, de comú acord amb els ajuntaments».

Entre altres mesures, també demanen augmentar la plantilla dels mossos d’esquadra a l’Alt Penedès, així com desenvolupar un cens comarcal d’habitatges de propietat d’entitats financeres desglossat per municipis.
Els alcaldes es reuniran telemàticament amb el conseller d’Interior entre finals d’aquesta setmana i principis de la vinent per traslladar-li el contingut de la carta.

Efemèrides

16 d'abril
No hi ha efemèrides

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: