Divendres, 3 de Febrer de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Demanen que el carrer del Comerç sigui declarat BCIN

Un grup multidisciplinar ha redactat un document que han fet arribar a la Generalitat per tal que valori la possibilitat de declarar Bé Cultural d’Interès Nacional tota la zona del Molí d’en Rovira.

S’ha format a Vilafranca un grup promotor format per persones provinents de diversos àmbits, juntament amb l’Institut d’Estudis Penedesencs, que volen protegir i fomentar aquest conjunt rellevant que explica la història de la capitalitat del vi de Vilafranca. Un dels promotors és l’historiador Raimon Soler, que considera cal donar a conèixer i posar en valor el patrimoni històric vitícola de la vila.

De fet apunten que la capital de l’Alt Penedès és de les poques ciutats catalanes que encara conserven un valuós patrimoni industrial vitivinícola en l’àmbit urbà. És el que s’anomena el Conjunt Històric de l’Arquitectura del Vi. Aquest conjunt s’ha format històricament al llarg del carrer del Comerç, al barri del Molí d’en Rovira i a l’entorn de l’eix del ferrocarril. Els promotors consideren que cal protegir aquest conjunt històric, i en aquest sentit, denuncien que des de l’any 1988 no s’ha actualitzat el Catàleg del Patrimoni Històric, Artístic i Ambiental.

El grup promotor considera que tot el Conjunt i el barri del Molí d’en Rovira poden esdevenir una àgora a favor de la vitivinicultura recuperant espais tant per a usos públics com privats, com ja ho demostren alguns exemples d’activitats existents. L’arquitecte David Agustín, membre també del grup promotor, apunta que són espais versàtils que cal preservar.

Per tant, l’objectiu principal és preservar per potenciar i encarar el futur del barri del Molí d’en Rovira i de Vilafranca com a Capital del Vi.

Per aquesta raó s’ha sol·licitat a la Generalitat que sigui declarat tot el Conjunt com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). El primer pas dut a terme pel grup promotor, juntament amb l’IEP, ha estat iniciar els tràmits que comporta aquesta declaració: l’elaboració d’un extens dossier on es detallen els orígens històrics i els valors patrimonials de les edificacions i del conjunt, i fer-ne la sol·licitud davant del Departament de Cultura.

Acompanya el dossier un manifest de suport a la protecció i valorització del patrimoni industrial vinícola de Vilafranca i a un model diferent de ciutat que en potenciï tant els seus valors culturals i econòmics com patrimonials en un sentit ampli. Al manifest s’hi han adherit el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, l’Agrupació d’Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic, SOS Monuments, el Centre Artístic del Penedès-L’Agrícol, el Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícolai el Col·lectiu Ecologista Bosc Verd.

El grup promotor iniciarà a partir d’ara una sèrie d’activitats per a donar a conèixer aquesta iniciativa i explicar la importància del patrimoni industrial vinícola de Vilafranca amb una sèrie d’actes que s’aniran anunciant, i que culminaran amb la presentació pública al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: