Dilluns, 26 de febrer de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els efectes de la pandèmia han agreujat les situacions de violència masclista

Del gener fins l’octubre del 2020, el SIAD de Vilafranca ha atès 290 dones i ha fet 2.141 actuacions.

El SIAD forma part de la Regidoria d’Igualtat i ofereix informació, assessorament i una primera atenció i acompanyament en relació a l’exercici dels drets de les dones en tots els àmbits relacionats amb la seva vida laboral, social, personal i familiar; especialment en situacions de violència masclista.

Del gener fins l’octubre del 2020, el SIAD de Vilafranca ha atès 290 dones. Són 290 expedients oberts que han derivat en 2.141 actuacions. A aquestes alçades de l’any, al 2019 s’havien fet més de 1.700 actuacions. La cap del Servei d’Igualtat, Eva Millas, explica que els efectes de la pandèmia de coronavirus han agreujat les situacions de violència masclista. Durant els mesos de confinament, les víctimes estaven convivint amb els seus agressors, sota el seu control les 24 hores, i això es va traduir en un «silenci sospitós i perillós» a serveis i recursos d’atenció a la víctima de violència masclista com el SIAD. Va ser amb la desescalada que les xifres es van començar a disparar.

Segons Millas, un dels efectes de la pandèmia és una major «violència estructural» que, sumada a aquest increment de violència masclista, «posa encara en més risc la vida de les dones».

Les persones que pateixen aquest tipus de situacions i que s’adrecen al SIAD reben una atenció interdisciplinar. La primera acollida, l’atenció psicològica, a elles i als seus fills i filles i l’atenció social especialitzada són algunes de les línies de treball fonamentals.
Montse Gené és la coordinadora del SIAD.

El SIAD forma part de la Xarxa d’Atenció i Recuperació Integral per a les dones que pateixen violència masclista, un conjunt coordinat de recursos i serveis públics de caràcter gratuït per a l’atenció, l’assistència, la protecció, la recuperació i la reparació de les dones que han patit o pateixen aquest tipus de violència. El Servei també està integrat en la Comissió Tècnica contra els Maltractaments, que es va constituir al 1997 per donar resposta comunitària a la violència de gènere que afecta a dones del municipi de Vilafranca i del Penedès. Amb el pas del temps, la coordinació entre tots aquests recursos s’ha anat perfeccionant per oferir una millor resposta.

La commemoració del 25N segueix sent necessària davant una violència arrelada i, a vegades, estructural que també afecta molta gent jove. La majoria de les dones ateses aquest 2020 al SIAD tenen entre 30 i 45 anys.

Efemèrides

26 de febrer
No hi ha efemèrides

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: