Dimarts, 16 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Assessors fiscals i autònoms es queixen del sistema per atorgar els ajuts de la Generalitat

Aquesta setmana entre dilluns al matí i dimarts al migdia es van esgotar els 20 milions d’€ destinats als autònoms, i que només van arribar a 10.000 dels 100.000 que podien tenir dret a accedir-hi.

En aquesta segona onada de la pandèmia des del Govern de la Generalitat s’ha buscat oferir suport a empreses i autònoms a través de diferents línies d’ajuts i subvencions. La manera de fer-ho però, ha generat molts problemes i conflictivitat ja que van lligades a una partida pressupostària que s’esgota molt ràpidament. EL cas més flagrant ha estat el dels ajuts per a afavorir el manteniment de l’activitat econòmica de treballadors autònoms que es va esgotar en un dia i mig. Santi Guell, economista i assessor fiscal de Contem Assessors, considera que el principal problema en aquest cas ha estat la metodologia.

En el seu cas explica que van tenir dilluns i fins dimarts al migdia tres persones dedicades de manera exclusiva a tramitar aquests ajuts, i únicament van poder arribar a entrar-ne el 10%.

Una situació, explica Güell que ha generat frustració entre aquestes persones que donaven per fet que aconseguirien un ajut que al final no els ha arribat.

Considera que en la primera onada el coronavirus tothom va entendre que s’havia donat una situació sobrevinguda i que hi havia més comprensió i permissivitat davant d’algunes situacions complicades. Ara, en aquesta segona onada, tothom pensava que hi hauria més planificació i previsió per part de les administracions.

Una de les afectades per aquesta situació ha estat la psicòloga Anna Esteve, del centre Retroba’t, que han vist també reduïda la seva activitat presencial. Comenta que la seva sensació ha estat d’impotència i indignació.

Hi ha sectors que s’han vist més afectats i altres que menys, però tots els autònoms han patit. Esteve considera que si s’entra dins dels criteris el més lògic és presentar-se. Critica que al final s’hagi deixat tot a l’atzar, però sense que s’especifiqués a les bases que seria aquest el criteri.

Ja es parla que hi haurà una nova convocatòria d’aquests ajuts per autònoms, i l’esperança és que s’apliqui algun altre sistema i criteris que siguin més clars i no aboquin els interessats a aquesta incertesa i neguit.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: