Dimarts, 3 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Comença la vaga de metges als centres d’atenció primària per reclamar més personal i recursos

La vaga de metges de l’atenció primària arriba després que fa dues setmanes es van aturar els metges interns residents, els MIR, i a les portes de la campanya de vacunació de la grip.

Els metges dels centres d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut, l’ICS, estan cridats aquest dimarts a una vaga de quatre dies. L’aturada ha començat a les vuit del matí d’aquest dimarts i durarà fins a les vuit del vespre d’aquest divendres. Metges de Catalunya convoca la mobilització en un període que entenen que és complicat i la justifiquen per la desesperació davant la deixadesa de l’Administració. Demanen més metges i més recursos, tal com explica el Gustavo Coral, metge de família del CAP Vilafranca Nord.

Salut ja va dir que considera la vaga absolutament inoportuna per la situació de pandèmia per coronavirus. La Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat recolza les reivindicacions del col·lectiu mèdic, però també considera que no és el moment adient per dur a terme accions d’aquesta mena donada la situació que s’està vivint a Catalunya.

Els metges responen que mai serà un bon moment i diuen que cal reforçar l’atenció primària abans que arribi un altre pic de la pandèmia.

Davant de l’aturada, el Departament de Treball ha dictat uns serveis mínims que han de garantir el funcionament normal de l’assistència urgent per als centres d’atenció continuada i urgent. Per a la resta, el servei ha de ser, com a mínim, del 25 % durant les primeres jornades de vaga i del 33 % a partir del tercer dia de vaga per a totes les especialitats.

Pel que fa al seguiment de la convocatòria, al CAP Nord, aquest matí hi havia quatre professionals en vaga, dos dels quals han estat en serveis mínims. Al punt de les 12 del migdia, els treballadors sanitaris han penjat cartells a l’entrada del centre. En un d’ells explicaven que les atencions telefòniques i presencials s’han multiplicat. Per exemple, aquest mes d’agost al CAP Vilafranca Nord han atès uns 10.600 usuaris més respecte l’agost de l’any anterior.

Des de la direcció del CAP Alt Penedès expliquen que entre professionals de baixa i de vacances, ja ronden la xifra dels serveis mínims i que almenys aquest matí de dimarts no s’hi ha adherit cap persona. Caldrà veure si durant les properes hores i fins divendres, s’hi sumen alguns dels metges que hi treballen. Els equips de Penedès Rural recolzen la vaga, però al tractar-se d’una atenció unipersonal, estan serveis mínims.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: