Dilluns, 29 de maig de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

ERC considera nefast el pacte entre la FEMP i el govern de l’Estat sobre l’ús dels romanents

Els republicans critiquen que PSOE i Podem imposen que els ajuntaments puguin utilitzar part dels seus romanents i superàvits si els cedeix primerament a l’Estat i en supedita els àmbits d’inversió.

La Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) ha aprovat la proposta del govern espanyol que insta els ajuntaments a transferir els seus estalvis a la hisenda estatal en forma de préstec que retornaria durant els propers 12 anys i que només es podran destinar a aquells àmbits que determini l’Estat. Per tant, un pacte per la centralització i que subordina els ajuntaments a l’Estat. Aquesta proposta és frontalment rebutjada per Esquerra Republicana.
Des d’ERC, s’apunta, que qualsevol proposta en aquest àmbit ha de respectar el principi bàsic de l’autonomia local, i això hauria de passar necessàriament per modificar la Llei d’Estabilitat Pressupostària i la regla de la despesa. Aquestes dues mesures que està aplicant el govern espanyol, i que han condicionat enormement els últims anys el finançament dels ajuntaments, són totalment rebutjades per part dels republicans, que consideren que les mesures que es duguin a terme no poden ser accions que pretenguin recentralitzar recursos i finançar la mala gestió de l’Estat.
Els romanents acumulats, segons els republicans, han d’actuar com a fons de maniobra per als propis ajuntaments, especialment en un moment d’incertesa econòmica. Que els ajuntaments s’hagin des desprendre d’aquest fons de maniobra pot resultar arriscat davant una previsible caiguda dels ingressos públics.
Els republicans defensen que és moment de fer polítiques expansives que accelerin la recuperació econòmica, també des dels municipis i per tant, disposar dels recursos propis com són els romanents i els superàvits són claus. Des d’Esquerra es considera que els ajuntaments cal que siguin actors clau en la recuperació econòmica i social fruit de la crisi de la covid-19.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: