Dissabte, 28 de Gener de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

ERC demana a l’estat enfortir els ajuntaments modificant la llei d’estabilitat pressupostària

Representants dels republicans van demanar que l’estat modifiqui aquesta llei per tal de permetre als ajuntaments poder usar els seus superàvit per fer polítiques adreçades als ciutadans.

Aquest dilluns a la tarda les diputades penedesenques al Parlament de Catalunya Rut Ribas i Lluïsa Llop, acompanyades del senador Bernat Picornell van explicar davant de la seu d’hisenda a Vilafranca el seu rebuig frontal a l’intent del govern de l’estat de fer-se amb els romanents de tresoreria dels ajuntaments.
En aquest sentit, els representants d’ERC demanen que es modifiqui la llei d’estabilitat pressupostària i de regla de despesa per tal que els ajuntaments puguin fer ús d’aquests diners per tal d’enfortir els municipis i lluitar contra la crisi econòmica i social que està provocant la Covid-19. Rut Ribas recordava que amb l’actual legislació només poden usar aquests diners per a pagar deute i fer accions que no generin noves despeses, i demana canviar-la.
D’altra banda la també diputada, i alcaldessa de Gelida, Lluïsa Llop, apuntava que els ajuntaments ja acostumen a assumir per llei competències però sense el finançament necessari. Davant de la proposta que ara ha fet pública el govern, Llop considera que és inadmissible i que els ajuntaments haurien de poder fer despesa per ajudar a reactivar l’economia, però també per fer polítiques per ajudar a la població en uns moments complicats.
Finalment, el senador Bernat Picornell recordava que fa anys que els republicans demanen un canvi en aquesta política econòmica del govern de l’estat cap els ajuntaments. Concretament parlava de tres propostes que consideren són bàsiques. Primer la lliure disposició de superàvits i romanents; en segon lloc poder fer ús de la capacitat d’endeutament per els ajuntaments amb bona salut econòmica; i finalment en tercer lloc que els ajuntaments participin dels Fons Europeus de Reconstrucció.
Per ERC és primordial no repetir els errors de la darrera crisi econòmica que va comportar retallades i reducció de despesa que consideren encara s’arrosseguen avui dia i han estat en part causants de la situació de col·lapse actual en alguns serveis públics, principalment la sanitat.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: