Dijous, 7 de desembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Mor Josep Ricart, autor de la imatge de Sant Fèlix

Aquest diumenge al matí, s’ha donat a conèixer la mort de l’escultor Josep Ricart, autor de la talla de Sant Fèlix que surt en processó de Festa Major des de l’any 1959, que va ser quan es va crear.

Ricart es va inspirar en la figura barroca de Sant Fèlix que es conserva al Museu de les Cultures del Vi de Catalunya (VINSEUM) des de la seva fundació. Hi ha constància de diverses imatges del sant. Unes s’han perdut i altres han patit vandalismes. La més popular fou una imatge de 1859 en què lluïa bigoti i perilla, sotana i bonet, d’acord amb la moda de l’època. El 30 d’agost de 1936, però, aquesta imatge va ser cremada en una foguera a la Plaça Jaume I. El 1939 se’n va fer una rèplica.

En la imatge actual, feta per Ricard, va vestit de capellà, amb els hàbits de cor que usaven els beneficiats de Vilafranca fins el 1936, pesa 51 kg i fa 155 cm d’alçada. És tallada en taulons superposats de fusta de Flandes i va ser decorada i policromada per l’artista barceloní Jaume Sanjaume. N’existeix una imatge de dimensions reduïdes (68 cm) que surt per la Capta, igualment obra dels autors Josep Ricart i Jaume Sanjaume, que en van fer alguns exemplars més amb guix.

Josep Ricart va ser un escultor català compromès amb les reivindicacions socials de la seva època. És autor de diverses escultures que hi ha a diversos carrers de Catalunya, especialment als de Barcelona.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: